Kurkuma, belangrijk in kerriepoeder en Indiase masala

  • Geplaatst op
  • Door Wikipedia

Kurkuma een belangrijk ingrediënt in kerriepoeders en Indiase masala’s.


Kurkuma gemalen en de wortel


Kurkuma kenmerken en herkomst:

Kurkuma is een kruid fel geel met een vleugje oranje, zelfs een kleine toevoeging in heet water moet een belangrijke kleur verandering te geven, als kruid is kurkuma al 2500 jaar bekend voor het eerst werd het gebruikt in Indochina en India, in een later stadium werd het geïmporteerd naar het oude Griekenland, de Grieken noemden het geel gember later werd het ook in heel Europa bekend.

In China werden de beste rassen geteeld, kurkuma was uiterst zeldzaam op de wereldmarkt en daarom was het ook een zeer duur kruid In Europa is het niet zo bekend geraakt, zoals bijvoorbeeld vanille en kruidnagel uitzondering is Engeland waar kurkuma nog steeds een onderdeel is van vele traditionele Engelse en Indiase gerechten.

In de XVI en XVII eeuw hete in West-Europa kurkuma "terra Merita" wat betekent "waardig van de aarde." in het midden van de achttiende eeuw heeft het zijn huidige naam verworven, in Centraal-Azië is de naam nog steeds zarchava.

Teelt:

Kurkuma groeit in landen met een subtropisch klimaat, op een hoogte van 2000 meter boven de zeespiegel het is een vaste plant van de gember familie, de plant wordt ongeveer een meter hoog en het uiterlijk is zeer vergelijkbaar met het riet, zijn grote ovale bladeren groeien rechtstreeks van de onderstam.

De oogst vangt aan wanneer de stengels beginnen te verdorren, ongeveer 10 maanden na het planten, de wortelstokken worden voorzichtig uitgegraven, en vervolgens klaargemaakt voor de verkoop door ze te koken, schoon te maken en ongeveer 10 dagen in de zon te drogen, de bewerkte geelwortel wordt op kwaliteit gesorteerd, de geelwortel wordt gemaakt door de oranje gele, wasachtige korte wortelstokken te malen tot een fijn aromatisch geelachtige poeder, dat gebruikt wordt als kruid en als belangrijk ingrediënt in kerriepoeder.

 

Kurkuma plant

Toepassing:

Kurkuma heeft een zwak kruidig en vrij aangename subtiele geur, die dicht in de beurt komt van gember kurkuma word bij het koken toegevoegd in zeer kleine hoeveelheden, het meest uitgebreide gebruik van kurkuma is in Oost en Zuid-Oost-Azië, daar wordt het gebruikt als specerij en als voedsel kleurstof en als geneesmiddel, kurkuma is een onmisbaar onderdeel van kruidenmengsels traditioneel word het beschouwd als het kruid in Engeland, waar het wordt toegevoegd aan alle ei en vleesgerechten en sauzen. In andere Europese landen wordt het hoofdzakelijk gebruikt in de zoetwarenindustrie en als goudgele kleurstof voor likeuren, augurken, kaas en boter, als ook bij de productie van mosterd, Bovendien geeft kurkuma het product frisheid en verhoging van houdbaarheid, kurkuma is een grote smaakmaker voor roerei, hardgekookte eieren, lichte sauzen, soepen, salades en groenten.

Medische toepassingen:

De toevoeging van kurkuma in levensmiddelen draagt bij aan de ontwikkeling van gal en maag sap, en is een middel dat de eetlust laat toenemen, In de volksgeneeskunde wordt kurkuma gebruikt bij ziekten van de lever en galblaas, nier, maag en als een middel om de spijsvertering te verbeteren.


Kurkuma online bestellen kunt u bij de Kruidenbaron