Paardebloemkruid heeft een galverhogende en galdrijvende werking. Hierdoor kan de lever beter voedsel verteren. Vooral vetten kunnen beter verteerd worden als men paardebloemblad of -wortel eet. 2 theelepels Paardebloemkruid overgieten met een kop kokend water, 15 minuten laten trekken, ’s morgens en ’s avonds een kop drinken gedurende 4 á 6 weken
De werking van de wortel is sterker dan het blad. Daarnaast is het een antilithicum, wat betekent dat het de vorming van galstenen voorkomt. Het wordt ingezet als medicijn tegen de volgende leverziekten:
De bitterstoffen en choline in paardebloem bevorderen de spijsvertering. Daarnaast wordt de speekselsecretie bevordert. Speeksel bevat enzymen die het eten verteren dus hoe meer speeksel in je maag komt, hoe beter je het eten verteert. Verder is het een eetlustbevorderend middel. Bovendien wordt de uitscheiding van stoffen door de alvleesklier bevordert door paardebloem. Het wordt ingezet bij de volgende indicaties die met de spijsvertering te maken hebben:
Paardebloem werkt diuretisch. Het werkt beter dan reguliere medicatie omdat die soms leiden tot een kaliumtekort. In paardebloemblad zit genoeg kalium dus door dit als urineverdrijvend geneesmiddel te gebruiken kun je geen kaliumtekort oplopen. Daarnaast is het blad urinezuurverdrijvend en bloedzuiverend. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van zwavel. Verder heeft paardebloemblad een ontstekingsremmende werking. Door al deze medicinale eigenschappen is paardebloem goed tegen reumatische aandoeningen; deze worden namelijk veroorzaakt door grote hoeveelheden gifstoffen die worden opgeslagen in vocht. De ontgiftende en zuiverende werking van paardebloem zorgt dat gifstoffen sneller het lichaam verlaten:
De gezonde eigenschappen van paardebloem maken dat deze plant bij diverse aandoeningen een uitkomst kan bieden:
2 theelepels Paardebloemkruid overgieten met een kop kokend water, 15 minuten laten trekken, ’s morgens en ’s avonds een kop drinken gedurende 4 á 6 weken