Spice Wise Too zonder zout meer smaak boek
Spice Wise Too zonder zout meer smaak boek
Spice Wise Too is gemaakt n.a.v. vragen van lezers van het eerste boek Spice Wise.
WE ETEN TÉ ZOUT
Mijn leven veranderde als een donderslag bij heldere hemel toen ik een hartinfarct kreeg waarbij mijn hart onherstelbaar beschadigd raakte. Er kwam nog iets bij: ik mocht geen toegevoegd zout meer eten. Voedsel is niet alleen ruim 40 jaar mijn werk geweest; het is mijn passie en mijn leven. Ik dacht dat ik nooit meer echt van eten zou kunnen genieten.
Iedereen heeft zout nodig maar in Nederland eten we te veel zout! Gemiddeld negen gram terwijl we maar één tot drie gram nodig hebben en artsen maximaal zes gram adviseren. Te veel zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Daarnaast kan teveel zout zorgen voor nierschade.
Dat ik ooit een kookboek zou maken over kruiden en specerijen, stond dan ook al lang vast. Mijn compagnon, fotograaf Bart Nijs van Studio 38°C, en ik riepen het al jaren. We kennen elkaar van culinaire fotoshoots waarbij ik de gerechten bereidde die hij betoverend vastlegde. Wij zouden een boek maken – als we ooit eens de tijd konden vinden. Mijn hartinfarct bracht ook iets moois met zich mee: ineens had ik de tijd om mijn ideeën uit te werken en mijn zoutloze recepten op papier te zetten. Uit die noodgedwongen rust is Spice Wise geboren. Na het enorme succes van ons eerste boek was er geen twijfel over mogelijk dat er een tweede boek zou komen. We willen onze missie om Nederland minder zout te laten eten verder voortzetten. Vanuit die gedachte ontstond dan ook ons tweede boek: Spice Wise Too.
Dat je ook zonder zout sensationele gerechten op tafel kan zetten laten we zien met Spice Wise, want een draai van de pepermolen, een snufje piment, een lepel dille of tijm… dát is wat een ‘gewoon’ gerecht transformeert tot iets waar je je vrienden over vertelt. En daar is absoluut geen zout voor nodig!
Spice Wise Too is gemaakt n.a.v. vragen van lezers van het eerste boek Spice Wise. een paar recenties: "Zeer duidelijke, goed uitvoerbare receptuur en tips, met goed verkrijgbare ingrediënten. Recepten voor heerlijke soepen, BBQ, slow cooking, voor elke dag, vegetarische gerechten, snacks, curry's, sauzen en dressings. Voorin Michels Toptien mengsels met recepten; achterin een schema met combinaties. Druk in zwart en wit op gekleurde pagina's. Met register. Fraaie uitgave." "Ik geef het vijf sterren maar hij pakt er maar 1. Dit boek is nog beter en mooier dan spice wise 1. Je kunt de meest mooie kruidenmixen maken en alles puur zonder toevoegingen en zonder zout. Als je dit boek hebt kook je nooit meer met pakjes en zakjes maar altijd alles zelf gemaakt. De recepten die er is staan zijn ook heel erg lekker.en goed te bereiden." "top boek... staan heerlijke kruidenmixen in... ik koop al tijden geen kruidenmixen meer in de supermarkt..." "Misschien nog wel beter dan deel 1. Veel recepten, gewoon een 'must have' voor iedereen die gezonder en met minder zout wil koken" "Dit boek is mijn favoriete kookboek en ik sla het dan ook regelmatig open om inspiratie op te doen. De recepten in het boek zijn een handig voorbeeld, maar de mixen zelf zijn natuurlijk veel veelzijdiger. Langzaamaan ben ik begonnen met uitproberen welke mix ik lekker vind en hoe deze te gebruiken. Spice wise too is hier favoriet vanwege de verschillen tex-mex/mexicaanse kruidenmixen, die ik in deel 1 nogal miste. Vooral de tacokruiden zijn lekker en die gebruik ik dan ook erg veel. Ik heb het idee dat dit deel ook iets toegankelijker is dan het eerste deel. Je hebt minder kruiden/specerijen nodig om te beginnen. Inmiddels heb ik wel iets van 30 kruiden en specerijen in huis en zo heb ik het langzaam opgebouwd naarmate ik het meer ging gebruiken en van een stuk of 15 kruiden/specerijen heb ik ook regelmatig het potje leeg. Ik maak de mixen meestal niet exact na en vervang soms wat ingrediënten, zo heb ik de rode shoarmakruiden zonder karwijzaad gemaakt en heb ik geen chilivlokken of pul biber in huis. Meestal zorg ik met cayennepeper en gemalen chilipeper voor een beetje pittigheid, met jonge kinderen is het aanpassen van de pittigheid van de kruidenmixen sowieso wel een goed idee! Het boek stimuleert dus het experimenteren met kruiden en specerijen en raadt ook aan om volop je eigen draai aan de mixen te geven. Het zout mis ik totaal niet, ondanks dat wij niet per se zoutloos hoeven te eten is het bij ons gewoonte om geen zout toe te voegen aan het avondeten omdat we al genoeg zout binnen krijgen van andere producten die we consumeren. Nu ben ik zelf iemand die ook niet te lang in de keuken wilt staan en lijkt het soms wat intimiderend om zelf je mix te maken in plaats van een zakje uit de supermarkt, maar in de praktijk valt het wel mee. Je kunt de mixen natuurlijk ook vantevoren maken, maar meestal mix ik het ter plekke. Van de week maakte ik bijvoorbeeld fajita's en was ik zelfs verbaasd over dat ik zo snel klaar was. Het leuke aan dit boek is dat je het jezelf zo makkelijk of moeilijk kan maken als je wilt, voor iedereen zit er wel wat bij en zeker niet alles kost veel tijd. Ook qua smaak is het heel gevarieerd en is er een vega hoofdstuk voor de vegetariërs. Ook staat er bij veel mixen een vegetarische tip of variant of andere leuke tips. Genoeg mogelijkheden dus. Dit boek heeft mij echt geleerd hoe je kruiden en specerijen kunt combineren en gebruiken en inmiddels maak ik voor sommige gerechten ook geheel mijn eigen kruidenmixen en experimenteer ik ondertussen ook met de mixen om bijvoorbeeld snel een kleine hoeveelheid dressing of (dip)saus op tafel te hebben."
Geplaatst op 24/04/2019