Foelie; leuk om te weten over Foelie

Foelie; leuk om te weten over Foelie

2 reacties minuten lezen

Wist je dat wij Nederlanders gek op foelie zijn? Foelie wordt gebruikt bij typisch Hollandse lekkernijen. Het wordt dankbaar toegepast bij het stoven van vlees. En foelie is een onmisbaar bestanddeel in speculaaskruiden voor het bakken van speculaas, pepernoten en kruidkoek.

Het is de nootmuskaatboom die ons een gouden combinatie aan kruiden geeft. De vruchten van de muskaatboom leveren twee verschillende specerijen: nootmuskaat en foelie. De twee kruiden lijken wat smaak betreft op elkaar, maar volgens de fijnproevers is foelie nóg delicater. Foelie komt van het omhulsel van de muskaatnoot, de pit van de vrucht.

Zowel bij hartige als zoete gerechten doet foelie het goed. Dankzij de verfijnde smaak wordt foelie in de Nederlandse keuken veel gebruikt bij het bereiden van stoofvlees en soep. Ook in desserts als pudding en rijstpap is het kruid een smakelijk ingrediënt. In Nederland kennen we foelie van onze speculaaskruiden. Verder wordt foelie in parfums en likeurtjes toegepast.

Waar komt Foelie vandaan?

Het woord foelie stamt af van het Latijnse woord folium, dat ‘blad’ of ‘vlies’ betekent. Al sinds de Middeleeuwen is foelie een geliefd kruid. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie zorgde foelie dan ook voor goede handel: men zeilde er de wereld voor over.

Lange tijd had de VOC het alleenrecht op de productie en handel in foelie en nootmuskaat. Men zorgde er voor dat de nootmuskaatbomen alleen op de Molukken groeiden. Dit district kennen wij nu als de Banda-eilanden. De Engelsen wisten muskaatbomen op Grenada te verbouwen. En later lukte het een Fransman om het zaad mee te smokkelen. Daarmee was het monopolie voorgoed verbroken.

Gemalen én hele Foelie kopen?

Tijdens het drogen wordt foelie met zout water besproeid. De kleur van foelie verandert dan van karmozijnrood in een oranjetint. Overigens herken je foelie uit Grenada aan de meer gele kleur. Bij De Kruidenbaron vind je twee varianten van foelie. Je kan foelie in de handige gemalen poedervorm kopen, maar de hele vorm is tevens verkrijgbaar.

Ga je een ouderwets stoofpotje maken? Kies dan voor de hele vorm van foelie die je verwijdert voor serveren. De smaak van foelie is dan heerlijk ingetrokken.

Bestel gemakkelijk online bij De Kruidenbaron: foelie heel en foelie gemalen.

Guus van Herwaarden Geplaatst op 01/13/2023

Er worden heel veel zaken geschreven op het internet, maar deze is ons geheel onbekend. Wellicht kan je het eens voorleggen aan je huisarts. Wij denken dat dit een fabel is en waarom zou je ook een hap foelie willen nemen?

Kleemans Huub Geplaatst op 03/16/2022

Waarom wordt bij de aanhef niet vermeld dat de hele foelie na de bereiding uit het gerecht wordt verwijderd en de gemalen foeli wel wordt opgegeten…dit is nl wel essentiëel aan dit kruid

Laat een reactie achter
Vergelijk producten0