Oregano kruid geeft de smaak van pizza!

Oregano kruid geeft de smaak van pizza!

0 reactie minuten lezen
Net als veel Italianen en Grieken kunnen wij tegenwoordig niet meer zonder oregano kruiden! Het is dan ook geen verrassing dat dit kruid hét geheime ingrediënt is van de allerlekkerste pizza’s. Nieuwsgierig wat oregano precies is en waar het kruid allemaal goed voor is? We vertellen je graag meer!

Wat is Oregano? 

Oregano is een erg gewilde kruid in verschillende landen aan de Middellandse Zee en komt oorspronkelijk uit de mediterrane gebieden. Het kruid wordt ook wel wilde marjolein genoemd en is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie. De oreganoplant groeit in gematigde streken. De hoeveelheid zon heeft namelijk een directe invloed op de uiteindelijke smaak van de plant. Wil je graag pittige kruiden? Dan kun je de oreganoplant het allerbeste veel zon geven. In Nederland en België zijn de kruiden vooral bekend in de Italiaanse en Griekse keuken. De karakteristieke geur en smaak doet ons meteen denken aan deze heerlijke zonnige vakantiebestemmingen! Bovendien staat oregano op de zogenoemde Nederlandse rode lijst van planten. Dit betekent dat we deze kruiden als algemeen voorkomend, stabiel of toegenomen zien. We hoeven dus niet bang te zijn dat de kruiden binnenkort zullen verdwijnen!  

Wat gebruik je van oregano? 

Oregano kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Vooral de bladeren van de oreganoplant zijn populair. Deze kun je zowel vers als gedroogd toevoegen aan je maaltijd. Kies je voor verse oregano? Dan raden we je aan om de bladeren vooraf te wassen en ze vervolgens te snijden en kneuzen. Dan weet je namelijk zeker dat de smaak het beste naar voren komt. De gedroogde variant kun je eigenlijk vrijwel direct toevoegen aan je favoriete gerechten. Of dit nu warme of koude gerechten zijn, oregano maakt iedere maaltijd nóg iets specialer! 

Waar is oregano allemaal goed voor? 

Hoewel we oregano kennen van het gebruik in de keuken, is het ook een bekend geneeskruid. Zo zou oregano een boost zijn voor je immuunsysteem en heeft het kruid een pijnstillende werking. Vooral bij zenuw- en reumatische pijn werken de kruiden goed. Bovendien bevat ook de etherische olie van oregano verschillende geneeskrachtige bestanddelen die vooral goed helpen bij ontstekingen. Geen wonder dat oregano ook wel troostend kruid genoemd wordt, dus! 

Oregano thee  

Gek op thee? Dan moét je ook eens oregano thee proberen! Naast de culinaire toepassingen in de keuken, is oregano namelijk ook een basis voor thee. De thee wordt gemaakt van gedroogde oreganoblaadjes die je laat intrekken in heet water. De aromatische oliën en smaakvolle verbindingen worden in het water vrijgegeven, zodat je in no time kunt genieten van een heerlijk kopje thee. Zoals we al vertelden, heeft oregano ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het drinken van oregano thee heeft daarom ook wel een rustgevend effect op je spijsverteringssysteem. Bovendien kan de thee zelfs milde keelpijn verlichten. Mocht je dat willen proberen, dan raden we je aan om nog wat honing toe te voegen. Extra verzachting én tegelijkertijd lekker zoet. 

Lekkere recepten met oregano 

Wist je ook dat oregano kruid heel populair is bij Mexicanen? Met de oregano smaak haal je niet alleen Italië en Griekenland op je bord, maar ook Mexico. Zo is oregano kruid één van de smaakbrengers in de kruidenmix voor chili con carne. Natuurlijk zijn er nog veel meer gerechten waar je oregano in kunt gebruiken. Benieuwd naar onze favoriete recepten met oregano? Lees snel meer! 

Zwarterijstsalade met pompoen en granaatappel 

Ja, je leest het goed! Je kunt oregano ook gebruiken in verschillende salades. Deze salade is gemaakt van zwarte rijst én de smaak is geweldig. Naast de rijst heb je olijfolie, paprikapoeder, pompoenblokjes, limoen, honing, bosuitjes, granaatappelpitjes en natuurlijk oregano nodig. Klinkt veel, maar de salade is in slechts 3 simpele stappen gemaakt! Allereerst is het belangrijk dat je de rijst kookt. Vervolgens bekleed je een bakplaat met bakpapier en voeg je hier de olijfolie, paprikapoeder en pompoenblokjes aan toe. Plaats dit 15 minuutjes in de oven en boen ondertussen de limoen schoon. Rasp de schil, pers de vrucht uit en maak er een dressing van met een beetje olie en honing. Meng dit met de rijst en voeg ook de stukjes bosuitjes, granaatappelpitjes en oregano toe aan de rijst. Easy en super lekker.  

Kabeljauw met krieltjes

Ben je een echte visliefhebber? Dan is dit recept echt iets voor jou! Voor dit gerecht heb je kabeljauwfilets, olijfolie, (Italiaanse) roerbakmix, mozzarella, tomaten tapenade, oregano en mini krieltjes nodig. Om te beginnen zet je een grote koekenpan op het vuur en bak je de roerbakmix zo’n 5 minuten. Ondertussen snijd je de mozzarella in kleine stukjes en vet je een ovenschaal in met olijfolie. Leg de kabeljauwfilets op de schaal, verdeel de tomaten tapenade over de vis en schep de roerbakmix er overheen. Verdeel de mozzarella over de schaal en bestrooi het gerecht met oregano. Bak de ovenschotel in het midden van de oven. Ondertussen kun je de krieltjes in een koekenpan bereiden met een klein beetje oregano. Zijn de krieltjes en de vis klaar? Dan kun je aan tafel! 

Meer weten over oregano? De Kruidenbaron helpt je graag verder  

Ben je net zo enthousiast als wij en wil je het liefst zo snel mogelijk oregano bestellen? Twijfel dan niet langer en shop al jouw favorieten bij De Kruidenbaron! Op onze website kun je niet alleen oregano kopen, maar vind je nog veel meer andere hoogwaardige kruiden en specerijen. Plaats je jouw bestelling op een doordeweekse dag voor 15:00? Dan verzenden we je pakketje dezelfde dag nog naar jouw woonplaats. Daarnaast profiteer je altijd van gratis verzending bij bestellingen boven de € 35,- in Nederland, België en Duitsland. Kom je niet aan dit bedrag? Dan betaal je slechts € 4,95 verzendkosten. Wil je meer weten over oregano of onze andere kruiden? We horen het graag! Onze klantenservice staat iedere dag opnieuw voor je klaar. We zijn bereikbaar per telefoon +31180396467 of via de mail [email protected].

 

Vergelijk producten0