Kurkuma: superfood met vele gezondheidsvoordelen

Kurkuma: superfood met vele gezondheidsvoordelen

0 reactie minuten lezen
Het welbekende kruid kurkuma is hét geheim achter Indiase curry en gele rijst. Dit kruid is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en dat is geen verrassing! De heerlijke smaak van kurkuma is namelijk een fantastische toevoeging aan je gerechten. Nieuwsgierig naar meer over kurkuma? We vertellen je graag alle ins en outs.

Wat is kurkuma? 

Kurkuma is een plant die al meer dan 2500 jaar bestaat. De plant komt oorspronkelijk uit India en andere delen van Azië, maar wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt. Vooral de wortel van de kurkumaplant is populair. Dit deel van de plant wordt namelijk volledig vermalen tot een geel poeder, dat je vast wel kent als specerij in de keuken! De licht bittere smaak van kurkuma zorgt ervoor dat je jouw gerechten nóg iets smaakvoller maakt. Super lekker in kerrierecepten, Indiase masala’s, groenteschotels en verschillende vleesgerechten!

De werking van kurkuma 

De belangrijkste werkzame stof in kurkuma wordt ook wel curcumine genoemd. Deze werkzame stof is een natuurlijk voorkomend polyfenol. Klinkt lastig, maar dit is simpelweg een groep van chemische verbindingen die veel in planten voorkomen. De verbindingen in de werkzame stof hebben veel positieve effecten op ons lichaam. Zo staat curcumine vooral bekend als een stof met krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Dat zorgt ervoor dat kurkuma gebruiken in je gerechten niet alleen lekker, maar ook gezond is! Laten we snel in alle andere voordelen duiken.

De voordelen van kurkuma 

Nu we weten dat de werkzame stof in kurkuma een positief effect op ons lichaam heeft, zijn we natuurlijk ontzettend benieuwd naar deze gezondheidsvoordelen. Er zijn al heel wat onderzoeken naar kurkuma gedaan, maar ondanks dat zijn de resultaten uiteenlopend. Sommige wetenschappers zijn ontzettend enthousiast over de kruiden, terwijl anderen het nut er niet van inzien. Toch blijkt uit de meeste onderzoeken dat kurkuma veel positieve eigenschappen bezit. Benieuwd welke eigenschappen dit zijn? We hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Onstekingsremmer

Zoals we al vertelden staat de werkzame stof van kurkuma ook wel bekend als een sterke ontstekingsremmer. Verschillende studies toonden aan dat kurkuma kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.

Gezonde spijsvertering

Heb je last van maag- of darmklachten? Kurkuma helpt deze klachten te verlichten en ondersteunt daarnaast de vertering van vetten. Hierdoor heb je veel minder last van een opgeblazen gevoel! Daarnaast stimuleert kurkuma de werking van de lever, waardoor de lever veel beter ontgift wordt. 

Bloedsuikerverlagend

De werkzame stof in kurkuma is een antioxidant die de gevoeligheid voor insuline zou kunnen verbeteren. 

Gezond voor hart en bloedvaten

Kurkuma wordt vaak beschouwd als natuurlijke bloedverdunner. De werkzame stof in kurkuma helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te verminderen en verlaagt tegelijkertijd de cholesterol. 

Helpt tegen hooikoorts

Snel af van je hooikoortsklachten? Kurkuma is hét middel om symptomen zoals niezen, een verstopte neus en een loopneus snel te verminderen. 

Ondersteunt het immuunsysteem

Tenslotte heeft kurkuma een antioxidante werking dat jouw natuurlijke afweer in stand houdt. Hierdoor wordt ons lichaam beschermd tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën.

Hoeveel kurkuma per dag? 

Voeg je het liefst iedere dag kurkuma aan je maaltijd toe? Dat zou je zomaar kunnen helpen met het behalen van je gezondheidsdoelen. Natuurlijk is het wel zo, net zoals bij alle andere kruiden, dat je niet te veel kurkuma op een dag moet eten. We raden je hierbij aan om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid in de gaten te houden. Dit is maximaal 3 mg per kilo lichaamsgewicht.

De bijwerkingen van kurkuma  

Kurkuma heeft veel positieve eigenschappen, waardoor je wellicht geneigd bent om de kruiden iedere dag in grote hoeveelheden te verwerken in je voeding. Als je meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid inneemt, kun je last krijgen van bijwerkingen. Onderstaand hebben we enkele bijwerkingen verzameld.

Misselijk- en duizeligheid

Bij te veel kurkuma kun je te maken krijgen met maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. Vaak komt dit voor als je te veel kurkuma supplementen inneemt. Voeg je kurkuma toe aan je maaltijden? Dan heb je hier waarschijnlijk wat minder last van!

Problemen met galblaas

Als je last hebt van galstenen of galwegobstructie kan het zo zijn dat te veel kurkuma de problemen met je galblaas erger maakt. Zorg daarom dat je niet te veel kurkuma inneemt op het moment dat je hier last van hebt.

Meer last van blauwe plekken

Te veel kurkuma kan het risico op blauwe plekken vergroten. Zoals we al vertelden kan kurkuma bloed verdunnend werken, waardoor de bloedstolling vertraagd wordt.

Interactie met andere medicatie

Wil je graag kurkuma capsules innemen? Dit wordt afgeraden bij hormoontherapie bij borstkanker en in combinatie met andere chemotherapie. Dit kan namelijk de werking van andere medicijnen verminderen. Overleg dit daarom altijd voorafgaand met een arts.

Geen capsules bij zwangerschap

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan kun je beter geen kurkuma capsules innemen. Gelukkig kun je de kruiden wel gewoon door je eten verwerken, maar wees voorzichtig tijdens de eerste vijf maanden. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met je arts.

Kurkuma bestellen? De Kruidenbaron staat voor je klaar

Bestel snel en eenvoudig de allerlekkerste gemalen kurkuma én kurkuma wortel bij De Kruidenbaron! Bij bestellingen voor 15:00 op werkdagen van maandag tot en met vrijdag, verzenden we je pakketje dezelfde dag nog naar jouw adres. Daarnaast profiteer je altijd van gratis verzending in Nederland, België en Duitsland bij bestellingen boven de € 35,-. Bij bestellingen tot € 35,- betaal je slechts € 4,95 verzendkosten. Wil je meer weten over kurkuma of over andere kruiden op onze website? Neem dan contact op met onze klantenservice! We zijn iedere dag bereikbaar via ons telefoonnummer +31180396467 of via de mail [email protected]. We helpen je graag verder. 

 

Vergelijk producten0