Pijnboompitten voor een lekkere bite

  • Geplaatst op
  • Door De Kruidenbaron
Pijnboompitten voor een lekkere bite

Het is best lastig om te raden hoe pijnboompitten groeien. Ze komen namelijk van dennenbomen. De pijnboompit is het zaadje van een den. En om precies te zijn van de boom met de botanische naam ‘Pinus’. De zaden groeien in de kegelvrucht, tussen de houtachtige schubben. Door met geplukte dennenappels te schudden, komen de pijnboompitten los.

Pijnboompitten maken salades lekker én knapperig. Ze zijn nog gezond ook, want de zaden zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Maar weet je eigenlijk waar pijnboompitten vandaan komen? Veel mensen hebben geen idee. Daarom een blog over pijnboompitten!

 

Het is best lastig om te raden hoe pijnboompitten groeien. Ze komen namelijk van dennenbomen. De pijnboompit is het zaadje van een den. En om precies te zijn van de boom met de botanische naam ‘Pinus’. De zaden groeien in de kegelvrucht, tussen de houtachtige schubben. Door met geplukte dennenappels te schudden, komen de pijnboompitten los.

 

Eindeloos variëren met pijnboompitten

Voordat we ze kunnen eten, worden de pijnboompitten machinaal gepeld. Als je pijnboompitten in huis hebt en ze eerst licht roostert, worden de pitjes extra knapperig. Tja, en dan kan je er van alles mee bereiden. Je vindt pijnboompitten veel terug in Italiaanse gerechten, en natuurlijk in allerlei salades. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook heerlijk in een wrap, en laten zich daarin uitstekend combineren met rucola, pesto, kip of zalm.

 

Pas op voor foute pijnboompitten!

Trek in een gerecht met pijnboompitten? Zorg er dan wel voor dat je de goede pijnboompitten hebt. Want anders loop je dagenlang met een vieze smaak in je mond. En wij spreken uit ervaring… die bittere, metaalachtige smaak vergeet je namelijk niet meer. Werkelijk niets smaakt dan meer normaal, en dat kan zomaar een paar weken aanhouden. Dit pijnboompittensyndroom merk je niet direct. Het doet zich pas één tot twee dagen na consumptie voor.

 

Aan de Universiteit Leiden hebben wetenschappers vastgesteld dat het probleem optreedt na het eten van pijnboompitten van de Chinese ‘Pinus armandii’. Je zou deze foute pijnboompitten kunnen herkennen, omdat ze wat korter en dikker zijn dan andere soorten. Helaas worden in de handel vaak meerdere soorten door elkaar gemengd, waardoor het lastig is om ze te mijden. Vraag dus gerust naar de oorsprong van pijnboompitten als je ze in een restaurant voorgeschoteld krijgt.

 

Ga je thuis met pijnboompitten aan de slag? Bij De Kruidenbaron koop je enkel en alleen de goede pijnboompitten. Zodat je zorgeloos kan genieten van jouw pijnboompitten!