Fenegriek: Alles over dit medicinale superkuid!

Fenegriek: Alles over dit medicinale superkuid!

2 reacties minuten lezen
Maak jouw gerechten nu nóg smaakvoller met fenegriek! Dit keukenkruid en specerij heeft een kruidige, licht bittere smaak en is een groot succes in de Iraanse, Indiase, Pakistaanse, Arabische én Noord-Afrikaanse keuken. Een ontzettend populair kruid, dat zowel culinaire als medicinale toepassingen kent. Benieuwd naar meer? Laten we er induiken.

Wat is fenegriek?

Fenegriek is een plant afkomstig uit de vlinderbloemenfamilie, ook wel Fabaceae of Leguminosae genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en was voornamelijk bekend in het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt fenegriek vooral geteeld in Centraal-Azië. Zowel de zaden als bladeren (vers en gedroogd) van de plant worden in de keuken gebruikt. Met name de kruidige en bittere smaak van fenegriek maakt de specerij een groot succes! Vooral in curry, in gebak en in brood is dit kruid een échte aanrader.

Fenegriek vervangen

Ben je zelf niet zo gek op de specifieke smaak van fenegriek maar wil je wel een kruidige, licht bittere smaakmaker in jouw gerecht toevoegen? Dan zijn er veel verschillende fenegriekzaden of -poedervervangers. Onderstaand vind je onze favorieten!

Mosterdzaad

Mosterdzaad is een échte aanrader als je fenegriek in jouw maaltijd wilt vervangen! Met de zoete en pittige smaak van mosterdzaad zul je merken dat de dit zeker een waardevolle toevoeging is aan je gerecht. Toch is het wel goed om te weten dat niet alle mosterdzaden hetzelfde smaken. Zoek je naar een vergelijkbaar kruid als fenegriek? Kies dan voor witte of gele mosterdzaadjes. Zwarte mosterdzaadjes zijn namelijk erg pittig!

Kerriepoeder

Een favoriet van velen, zeggen we vaak! Hoewel kerriepoeder geen identieke match is met fenegriek, kun je deze kruiden prima gebruiken als vervanger. Voornamelijk de zoete smaak van kerriepoeder komt overeen met feneriekzaden.

Venkelzaad

Met een lichtzoete dropachtige smaak is venkelzaad een goede vervanger van fenegriek. De kruiden komen oorspronkelijk uit de wortelfamilie én eigenlijk lijken de venkelzaden best wel op komijnzaad. Om de zoete smaak niet te laten overheersen, raden we je aan om deze zaden in combinatie met mosterdzaad te gebruiken.

De voordelen van fenegriek

Fenegriek staat bekend als hét medicinale superkruid. In de zaden zitten interessante slijmstoffen zoals galactomannaan en fyto-oestrogenen, die ook verschillende voordelen met zich meebrengen. Deze voordelen zijn gebleken uit onderzoek, maar weet dat dit niet altijd bij iedereen effect heeft! Als je fenegriek specifiek wilt innemen als medicinaal kruid, raden we je aan om dit met je huisarts te overleggen.

Gezondheidsvoordelen van galactomannaan

De galactomannaan in fenegriek helpt je cholesterol en bloedsuikerspiegel te verlagen, verzacht je maag- en darmslijmvliezen én voorkomt galstenen.

Cholesterol verlagend

De slijmstof galactomannaan zorgt ervoor dat de opname van cholesterol vanuit de darmen geremd wordt. De stof stimuleert de aanmaak van galzuren, waardoor cholesterol via de lever wordt afgevoerd.

Bloedsuikerspiegel verlagend

Na een maaltijd zorgt galactomannaan ervoor dat de glucose piek verlaagd wordt. Ook zal de stof mogelijk invloed hebben op de bloedsuikerregulatie, waardoor de gevolgen van snelle koolhydraten beperkt wordt.

Verzacht maag- en darmvliezen

Ook als je last hebt van veel maagzuur is fenegriek een goede keuze! Zo ondersteunen de kruiden bij zure opspringen na je maaltijd.

Voorkomt galstenen

Uit onderzoek blijkt dat fenegriek in combinatie met ui zelfs galstenen kan voorkomen!

Gezondheidsvoordelen fyto-oestrogenen

De fyto-oestrogenen in fenegriek zorgen voor een evenwichtige hormoonbalans in je lichaam. Dit helpt tegen overgangsklachten en verhoogt zowel het libido als testosteron.

Vermindering overgangsklachten

Fyto-oestrogenen zouden zowel emotionele als fysieke overgangsklachten kunnen verminderen in een zeer korte periode.

Libido en testosteron verhogend

Uit onderzoek blijkt dat fenegriek zowel testosteron als oestradiol verhoogd. Vaak houdt dit verband met overgewicht, ziekte of medicijngebruik.

Fenegriek en aankomen

Ook wordt fenegriek vaak gebruikt voor mensen die te licht zijn en door gezond eten niet of nauwelijks aankomen. Om die reden wordt fenegriek ook wel gezien als een echte aanvulling op de gezonde levensstijl. Het is belangrijk om te weten dat de kruiden geen vervanging zijn van de algehele gezondheidszorg. Balans is dus belangrijk!

Fenegriek en afvallen

Betekent dit dat je het beste fenegriek kunt laten staan als je wilt afvallen? Nee hoor! Fenegriek is namelijk een kruid dat kan bijdragen aan de eetlustbeheersing. Zo zou je sneller vol raken als je de kruiden eet bij je maaltijd. Dit zal ervoor kunnen zorgen dat je minder trek hebt!

Fenegriek tijdens zwangerschap

Hoewel fenegriek dé oplossing is bij menstruatiepijn en overgangsklachten, zijn de kruiden niet aan te raden tijdens de zwangerschap. Dit komt voornamelijk omdat fenegriek ervoor kan zorgen dat de bevalling op gang wordt gebracht. Tijdens je bevalling kunnen de kruiden wel verlichting bieden. Ook na je bevalling kun je gewoon fenegriek door je maaltijd verwerken. Sterker nog; het zal de melk productie bevorderen.

Fenegriek kopen? De Kruidenbaron staat voor je klaar

Ben je nieuwsgierig naar de smaak van fenegriek of wil je deze heerlijke kruiden gewoon opnieuw bestellen? Bij De Kruidenbaron vind je fenegriek gemalen, fenegriekzaad en fenegriekblad. Met meer dan 450 verschillende soorten kruiden en specerijen zijn wij dé expert op het gebied van smaakexplosies. Til jouw gerechten daarom naar een hoger niveau en plaats je bestelling op werkdagen voor 15:00! We verzenden jouw pakketje dan dezelfde dag nog naar jouw thuisadres. Bij een bestelling boven de € 35,- verzenden we je pakketje gratis door heel Nederland, België en Duitsland. Heb je nog vragen over onze fenegriek of wil je advies van één van onze specialisten? We helpen je iedere maandag tot en met vrijdag verder via ons telefoonnummer +31180396467 of per mail [email protected]. We horen graag van je!

Guus van Herwaarden Geplaatst op 02/12/2024

Goedemiddag,

Wij mogen geen medische adviezen geven, je kunt dit het beste aan je huisarts vragen.

henny Geplaatst op 02/12/2024

Ik heb dit gekocht, omdat iemand dit aanrade , maar ik heb een intolerantie ivm hogebloedruk pil ,dus mag bepaalde medicijnen of kruiden niet nemen .
Kanfenergriek geen kwaad?
Met vriendelijke groeten !

Laat een reactie achter
Vergelijk producten0