Ras el Hanout: de koninklijke kruidenmix uit Marokko

Ras el Hanout: de koninklijke kruidenmix uit Marokko

0 reactie minuten lezen
Maak Noord-Afrikaanse gerechten nu nóg lekkerder met Ras el Hanout! Deze unieke kruidenmix is een veelzijdige smaakmaker die wordt gebruikt om meer kleur en betoverende smaak toe te voegen in de Marokkaanse keuken. Meer weten over deze kruidenmix? In dit artikel leren we je meer over Ras el Hanout!

Ras el Hanout: de koninklijke kruidenmix uit Marokko

Maak Noord-Afrikaanse gerechten nu nóg lekkerder met Ras el Hanout! Deze unieke kruidenmix is een veelzijdige smaakmaker die wordt gebruikt om meer kleur en betoverende smaak toe te voegen in de Marokkaanse keuken. Meer weten over deze kruidenmix? In dit artikel leren we je meer over Ras el Hanout!

Wat betekent Ras el Hanout en wat zit erin?

Ras el Hanout is een Marokkaanse kruidenmix die uit meer dan 100 verschillende kruiden kan bestaan. De kruidenmix betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’, dus dat belooft wat! De kruiden worden in heel Noord-Afrika gebruikt en zijn razend populair in de keuken. Welke specifieke kruiden de mix bevat, is vaak afhankelijk van de voorkeuren van de maker. Dit betekent dan ook dat de smaak van Ras el Hanout kan verschillen én dat je het helemaal kunt samenstellen naar je eigen voorkeuren. Over het algemeen bevat de kruidenmix specerijen als kardemom, gember en kaneel.

Hoe gebruik ik Ras el Hanout in de keuken?

De Marokkaanse kruidenmix is ontzettend veelzijdig en kan gebruikt worden in een groot aantal verschillende gerechten. Over het algemeen wordt Ras el Hanout gebruikt voor het kruiden van vlees. Voornamelijk voor lam en kip. De kruidenmix zorgt voor een warme en rijke smaak en is daarom ook zeer geschikt voor in stoofschotels en tajines! Verder worden de kruiden vaak gebruikt om rijstgerechten en soepen een lekkerdere smaak te geven. Het is dan ook vaak zo dat een kleine hoeveelheid Ras el Hanout een eenvoudige maaltijd in no time kan omtoveren tot een bijzonder gerecht!

Met welke gerechten combineert Ras el Hanout het beste?

We vertelden het net al; Ras el Hanout is een fantastische toevoeging aan Marokkaanse gerechten zoals tajines en couscous! Daarnaast werkt de kruidenmix ook goed in gerechten met lam, kip en rund. Maar daar blijft het niet bij, ook in vegetarische schotels is Ras el Hanout een échte aanrader. Denk maar eens aan een schotel met pompoen of aubergine. Bovendien wordt de kruidenmix soms zelfs toegevoegd aan zoete gerechten, om bijvoorbeeld fruitcompotes op smaak te brengen. Kortom, Ras el Hanout is een kruidenmix die je voor bijna ieder gerecht kunt gebruiken!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Ras el Hanout?

Naast de verschillende toepassingen van Ras el Hanout, kent de kruidenmix ook veel verschillende gezondheidsvoordelen! We vertellen je hier onderstaand graag meer over. 

Rijk aan antioxidanten

Eén van de bekendste én belangrijkste gezondheidsvoordelen van Ras el Hanout is het hoge antioxidanten gehalte. Met name kruiden als kurkuma, gember en kaneel bevatten veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Door de antioxidanten worden ontstekingen in je lichaam tegen gegaan.

Bevordert de spijsvertering

Daarnaast hebben veel kruiden in Ras el Hanout spijsvertering bevorderende eigenschappen. Zo staat komijn bijvoorbeeld bekend om zijn vermogen om de spijsvertering te bevorderen en eventuele gasvorming te verminderen. Ook gember kan helpen bij het verlichten van maagklachten en bijkomende misselijkheid. Op het moment dat je Ras el Hanout toevoegt aan je maaltijd, ondersteun je dus tegelijkertijd je spijsvertering!

Helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Kruiden zoals kaneel hebben vaker aangetoond dat ze helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de opname van glucose in de cellen van je lichaam bevorderen. Dit kan helpen bij het voorkomen van hoge pieken of diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Daarom is Ras el Hanout aan te raden voor mensen met diabetes of insulineresistentie.

Verbetert de hersenfunctie

Al eeuwenlang worden kruiden zoals kurkuma en kaneel gebruikt vanwege hun cognitieve voordelen. Zo bevat kurkuma een actief bestanddeel dat ook wel curcumine genoemd wordt. Dit bestanddeel heeft antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen en wordt geassocieerd met het verbeteren van je hersenfunctie.

Kan Ras el Hanout verlopen?

Net als heel veel andere kruidenmixen, kan ook Ras el Hanout na verloop van tijd zijn potentie verliezen. Daarom raden we aan om de kruidenmix binnen ongeveer een jaar te gebruiken. Na een jaar kan de potentie van ieder ingrediënt afzonderlijk afnemen én dat willen we natuurlijk voorkomen. Om te blijven genieten van een optimale smaak en een heerlijk aroma raden we aan om de kruidenmix zo snel mogelijk te consumeren voor de allerbeste smaakervaring. Om de kruiden lekker vers te houden, kun je Ras el Hanout het beste bewaren in een luchtdichte container. Zet de kruiden op een donkere plaats om de versheid te behouden. Wil je de kruidenmix bewaren voor een langere tijd? Dan kun je overwegen om de Ras el Hanout onder te verdelen in kleinere hoeveelheden. Je kunt de mix bijvoorbeeld in kleine plastic zakjes doen die je goed kunt afsluiten. Deze kun je vervolgens apart van elkaar bewaren in de vriezen. Op deze manier behoud je de versheid van de kruidenmix én kun je toch blijven genieten van de smaakexplosie van Ras el Hanout.

Vergelijk producten0