Wat is bieslook en hoe gebruik je het in de keuken?

Wat is bieslook en hoe gebruik je het in de keuken?

0 reactie minuten lezen
Het keukenkruid bieslook hoort tot de lookfamilie. Denk aan knoflook, prei en ui. Bieslook is een heerlijk fris en mild uiïg kruid. Of het nu uit eigen tuin komt of gedroogd in een potje in je keukenkastje staat, bieslook voegt net dat beetje extra toe aan sauzen, salades of een simpel gekookt eitje. Een andere naam voor bieslook is pijpgras. Dit komt door de pijpvormige stengels die lijken op lange grassprieten. Maar wat is bieslook eigenlijk precies? En hoe herken je het, kweek je het zelf en gebruik je het optimaal? In deze blog vertellen we je meer over bieslook en zijn culinaire mogelijkheden.

Hoe herken je bieslook?

Bieslook kun je herkennen aan de lange, smalle en grasachtige stengels. Wist je dat bieslook ook mooie roze, witte of paarse bloempjes heeft. Hoe kun je bieslook herkennen aan de smaak? Het doet je denken aan lente-ui, maar dan subtieler.

Naast de gewone bieslook, heb je ook Chinese bieslook en wilde bieslook. Chinese bieslook heeft platte blaadjes en bevat een lichte knoflooksmaak. Wilde bieslook is vergelijkbaar met gewone bieslook, maar kan iets pittiger zijn door de grond waarin hij groeit.

Hoewel bieslook qua uiterlijk wel iets wegheeft van lente-ui, is het verschil duidelijk als je goed kijkt. Bieslook is namelijk dunner, holler en heeft geen verdikking aan de onderkant.

Bieslook afknippen: wanneer en hoe doe je dat?

Hoe kun je het beste bieslook afknippen? Zorg dat je altijd een schoon en scherp schaartje hebt en knip de bieslook ongeveer 2 tot 3 cm boven de grond af. Laat altijd een stukje staan, zodat de plant weer makkelijk kan uitlopen. We raden je aan om de bieslook in de ochtend te knippen, dan zijn de blaadjes het meest sappig en aromatisch.

Wil je extra lang kunnen genieten van je bieslookplant? Dan is regelmatig oogsten het geheim. Het beste moment om bieslook te knippen is in het voorjaar en de vroege zomer, wanneer de stengels jong en mals zijn.

Zorg dat je regelmatig oogst, want dat houdt de bieslookplant gezond en voorkomt dat hij te snel doorschiet of houtig wordt.

Bieslook als kruid in de keuken + producten

In de keuken kun je bieslook voor zoveel gerechten gebruiken. Het is een echte smaakmaker. Het lekkerst is als je de bieslook fijngesnipperd serveert. Wist je dat je ook de bloemetjes van de bieslook kunt gebruiken in je gerechten. Leuk voor garnering en ze zijn tenslotte eetbaar.

Onze tips om bieslook te gebruiken in de keuken zijn: serveer het fijngehakt over je gebakken aardappels, meng het door roomkaas of gebruik het als frisse topping op je omelet of soep. Wel raden we je aan om de bieslook op het laatst toe te voegen aan je gerecht, want het verliest zijn smaak bij verhitting.

Bieslook combineert goed met eieren, zuivel, vis, aardappelgerechten en lichte sauzen. Ook in kruidenboter, dips of saladedressings is het een echte smaakmaker.

Geen verse bieslook bij de hand? Bij De Kruidenbaron vind je verschillende handige producten:

Veelgestelde vragen over bieslook

Hoe gebruik je bieslook in gerechten?

Fijngehakt over koude of warme gerechten (maar pas na het koken toevoegen), in dressings, kruidenboters of als topping.

Kun je bieslook rauw eten?

Ja, dat is zelfs de beste manier om de smaak te behouden. Rauw blijft bieslook het meest aromatisch.

Hoe vaak kun je bieslook knippen?

We raden je aan om de plant van het voorjaar tot de herfst elke paar weken te knippen.

Kun je bieslook laten bloeien?

Zeker! De bloemen zijn eetbaar en decoratief. Maar als je vooral blad wilt oogsten, is het slim om de bloemknoppen soms weg te halen.

Wat is het verschil tussen bieslook en lente-ui?

Lente-ui heeft dikkere, massieve stengels met een bolletje onderaan. Bieslook is dunner en hol van binnen.

Hoe droog je bieslook het beste?

Knip de stengels, hang ze ondersteboven op een droge plek of gebruik een droogoven. Daarna luchtdicht bewaren. Eventueel kun je bieslook ook invriezen, zonder dat de smaak verloren gaat.

Is bieslook winterhard?

Ja, bieslook is een sterke plant die de winter kan overleven. In de winter sterft hij bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.

Vergelijk producten0