De kruidenkracht van rozemarijn

De kruidenkracht van rozemarijn

0 reactie minuten lezen
Rozemarijn is typisch zo’n kruid dat in geen enkele keuken mag ontbreken. Het is dat naaldachtige plantje waar je in de kruidenwereld gewoon niet omheen kan. Pak een willekeurig kruidenboek in de boekenwinkel en je ziet rozemarijn vaak al op de kaft afgebeeld staan. In dit blog van De Kruidenbaron leggen we uit wat rozemarijn zo bijzonder maakt.

Bloeiende rozemarijn is niet alleen heel sierlijk, de plant geeft bovenal een krachtige geur en smaak. Rozemarijn is daarom een veelzijdig keukenkruid dat voor de finishing touch van je gerecht kan zorgen. Rozemarijnkruiden zijn heel geschikt om vlees, vis, marinades en sauzen op smaak te brengen. Sommige vleesgerechten komen pas echt tot hun recht met de kruidige smaak van rozemarijn. Hoewel de kruidenplant rozemarijn eigenlijk nergens mee te vergelijken is, moet je denken in sferen van salie, tijm en lavendel.

Mediterraan tintje met rozemarijn

De botanische naam voor rozemarijn is ‘Rosmarinus officinalis’. Dit betekent letterlijk: dauw der zee. Deze naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat de altijd groene struik met name langs de kust groeide. Met name langs de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Daarom proef je met rozemarijn altijd een vleugje Méditerranée. De naalden van rozemarijn bevatten veel etherische oliën die de speciale smaak opleveren. Vanwege die aromatische eigenschappen wordt rozemarijn ook in de parfumindustrie toegepast. 

Rozemarijn, heilig kruid

Rozemarijn werd in de tijd van piramiden al door de Egyptenaren gebruikt. Voor de Oude Grieken en Romeinen stond rozemarijn symbool voor liefde, vriendschap en trouw. De associatie met ‘niet-vergeten’ was de reden dat men takjes rozemarijn aan geliefden gaf die op reis gingen. Rozemarijn is tevens een oud middel voor de versterking van het geheugen. Daarom werden tijdens examens takjes rozemarijn in het haar gedragen. Leuk voor nu om te weten is dat rozemarijn sowieso gezond is, want het heeft een kalmerende werking op lichaam en geest.

Tot slot nog 2 bereidingstips, handig bij het experimenteren met rozemarijn:

  • Omdat de smaak van rozemarijn zo sterk is, moet je oppassen dat je niet teveel rozemarijnkruiden gebruikt. Rozemarijn geeft al gauw een boost aan je gerecht.
  • Rozemarijn kan gerust hoge temperaturen aan. Je mag rozemarijnkruiden dus lekker meebakken in de pan en oven.

Krijg je de smaak van rozemarijn door dit kruidenblog te pakken? Bij De Kruidenbaron kun je gesneden rozemarijn en gemalen rozemarijn kopen.

Vergelijk producten0