Gemberwortel: musthave van De Kruidenbaron!

  • Geplaatst op
  • Door De Kruidenbaron
  • 0

Gemberwortel wordt in Nederland vooral in zoete gerechten toegepast. Dat is eigenlijk zonde, want gember is een kruid dat ook heerlijk is bij hartige gerechten. Bovendien is gemberwortel heel gezond. In dit kruidenblog van De Kruidenbaron leggen wij je uit waarom gemberwortel een musthave voor ieder keukenkastje én medicijnkastje is.

Allereerst iets over de herkomst van gemberwortel. Gember kent een lange geschiedenis als specerij en als kruidengeneesmiddel. Hoewel je het misschien niet zou denken, is gember één van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld. Het was Marco Polo die gember voor het eerst naar Europa bracht. En daar zijn wij hem bij De Kruidenbaron nog steeds dankbaar voor.

Al duizenden jaren wordt de gemberplant in China geteeld. Gemberwortel groeit dan ook goed in een tropisch klimaat. De botanische naam voor de plant is 'Zingiber officinale'. Daarbij is het de wortelstok die voor het bijzondere kruid gember zorgt, met die intense smaak en geur. Love it or hate it, maar één ding staat voor De Kruidenbaron vast: gember is en blijft het experimenteren waard!

Gember als specerij

Wij Nederlanders gebruiken gember van oudsher met name in zoete producten als koek en gebak. Denk aan gemberkoek, ontbijtkoek, krentenbrood en speculaas. Gelukkig waarderen we de gerechten vanuit de Oosterse keuken meer en meer. Daar vinden we gemberwortel terug in heerlijke hartige gerechten. Sushi is misschien wel het beste voorbeeld, maar allerlei (stoof)schotels worden er met gember op smaak gebracht.

In Indonesië is gember bekend onder de naam 'Djahé'. De Engelse benaming is 'ginger'. Nu leg je waarschijnlijk al gauw de link naar de frisdrank 'ginger ale'. Het klopt dat gember verantwoordelijk is voor de smaak van dit drankje. Andere dranken die getypeerd worden door gember, zijn gemberbier en gemberthee. Thee op basis van gember brengt ons op het gezonde aspect van gemberwortel.

Gemberwortel als kruidengeneesmiddel

Zeker in de Aziatische landen wordt gember al generaties lang gebruikt als natuurlijk medicijn. Gember heeft een verwarmend effect en stimuleert daardoor de bloedcirculatie. De bouwstoffen in de gemberwortel zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Deze stoffen zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Last van verkoudheid of griep? Dan is het maken van gemberthee een simpele, snelle en voordelige manier om je lichaam er weer bovenop te helpen.

Gember kan in allerlei verschijningsvormen gebruikt worden: gemalen, geraspt of in stukjes gesneden van de hele gemberwortel. Het is maar net waar jouw recept om vraagt. Bestel gember online bij De Kruidenbaron in de door jou gewenste vorm.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
);