• Gember gemalen

Gember gemalen

Gember past in tal van gerechten. Het geeft een intense en scherpe smaak en geur. Gember is vooral populair in nagerechten, brood en koekjes, cake en peperkoek. In Zuid-Oostazië wordt gember gebruikt bij vis en in Japan bij sushi.
Dosering:
Doseer naar eigen smaak
Artikelnummer:
DKRB16023B
Levertijd:
Voor 15.00 uur besteld op werkdagen, de volgende werkdag bij u geleverd.
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Reviews:

bakje 60 gram €1,65
pot 250 gram €3,75€4,25
strooibus met 180 gram €3,85€4,30
zak 1 kilo €9,95€12,50


€1,65
Incl. btw

Gember gemalen

Voor allergenen informatie, zie tabblad Product uitleg

In Zuid-Oostazië wordt gemalen gember gebruikt bij vis en in Japan bij sushi. Gemalen gember is heerlijk bij stoofschotels en tajines. De frisdrank Gingerale en gemberbier worden net als gemberthee gekenmerkt door gember.

Gemalen gember is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gemalen gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie. Het is een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol, maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig.

Gember kan ook gedroogd en geraspt gebruikt worden. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember, omdat het meer shogaol bevat dat scherper van smaak is dan gingerol. Gember wordt ook wel ingemaakt in geconcentreerd suikerwater. Gember wordt in Nederland vooral gebruikt in koek en gebak, bijvoorbeeld in gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas. In de Indonesische keuken wordt gember veel gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in een bij veel mensen geliefd gerecht zoals Babi Ketjap. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Gember wordt veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in gemberbolus (gebak). Gember vormt een onderdeel van het kerriemengsel.
De olie wordt ook in parfums verwerkt.

Geschiedenis van gember
Gember zou voor het eerst in Europa gebracht zijn door Marco Polo, die het in China had gezien. Het wordt daar al 3000 jaar geteeld. Vooral in Duitsland werd gember erg geliefd. De Spanjaard Mendoza bracht de gemberteelt in het begin van de 16e eeuw naar West-Indië.

Gemberplanten worden vermeerderd door ze te scheuren. De meeste gember komt van oudsher uit India. Ook West-Afrika, Jamaica, Nigeria, Japan en China zijn grote producenten.

Medicinale toepassingen gember
Gember heeft een lange geschiedenis van gebruik zowel als specerij en als kruidengeneesmiddel, met name in de Aziatische, Indische en Arabische folklore.

Gember wordt al generaties lang gebruikt omdat het libido door het gebruik ervan gestimuleerd zou worden. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.

VOEDINGSWAARDE ANALYSE 100 GRAM GEMALEN GEMBER

  • Totaal eiwitgehalte : 9,12 gram
  • Plantaardig eiwit : 9,12 gram
  • Totaal vetgehalte : 5,95 gram
  • Totaal koolhydraatgehalte : 70,79 gram
  • Energetische waarde : 373 kCal/ 1.566,6 kJ
Bevat: Geen allergenen
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen