Koriander: aromatische smaakexplosie boordevol vitamines

Koriander: aromatische smaakexplosie boordevol vitamines

0 reactie minuten lezen
Ben je op zoek naar de allerlekkerste koriander om jouw gerechten nóg smaakvoller te maken? Ontdek gemalen, gebroken of zelfs heel korianderzaad bij De Kruidenbaron! Met onze jarenlange ervaring in verschillende kruiden en specerijen zijn wij dé expert in de keuken.

Koriander: aromatische smaakexplosie boordevol vitamines 

Ben je op zoek naar de allerlekkerste koriander om jouw gerechten nóg smaakvoller te maken? Ontdek gemalen, gebroken of zelfs heel korianderzaad bij De Kruidenbaron! Met onze jarenlange ervaring in verschillende kruiden en specerijen zijn wij dé expert in de keuken.

Wat is koriander en waar komt het vandaan? 

Koriander is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Doordat koriander goed werkt tegen problemen met de spijsvertering, werd dit vroeger al gebruikt als medicijn. Tegenwoordig is koriander een populaire specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. Met name de keukens van het Midden-Oosten, Middellands Zeegebied, India, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen, China, Latijns-Amerika en Afrika zijn gek op koriander. De verse bladeren en gedroogde zaden zijn hierbij favorieten!

Zelf koriander kweken? Zo eenvoudig is het!

Hoewel koriander misschien klinkt als een exotische specerij, is dit helemaal niet het geval. Zo kun je super makkelijk zelf plantjes kweken. Benieuwd hoe? Allereerst heb je natuurlijk korianderzaad nodig. Deze zaai je vervolgens rechtstreeks in de vollegrond of in een pot. Als je in de zomer vaker vers blad wilt oogsten, kun je het beste om de twee weken een klein aantal zaadjes zaaien. Om de plant vervolgens goed te laten groeien, plaats je de koriander in een vochtige maar goed drainerende grond. Ook is de volle zon hierbij belangrijk. Lukt het niet om de zaden te ontkiemen? Dan helpt het soms om het harde omhulsel van de zaden voorzichtig te kraken. Om de smaak van de koriander te behouden, is het belangrijk dat de planten voldoende water krijgen. Natuurlijk mogen de planten niet te nat zijn, maar te droog ook zeker niet! Met de juiste verzorging geniet je in no time van de allerlekkerste koriander uit eigen tuin.

Wat gebruik je van de koriander? 

Wist je dat je alle delen van een korianderplant gewoon kunt eten? Vooral de bladeren en zaden zijn populair in de keuken. Maar hoewel deze delen van dezelfde plant komen, is er wel degelijk een groot verschil in smaak. De zaden, ook wel de vruchten van de plant, worden vaak op twee manieren gebruikt. Zo kun je de korianderzaden zowel heel als in poedervorm kopen. Korianderzaad wordt ook wel ketoembar genoemd en vind je vaak terug als smaakmaker in donkere bieren. Het gebruik van bladeren is daarentegen erg populair in gerechten. En daarnaast zijn de eigenschappen van de bladeren super bijzonder. Wist je bijvoorbeeld dat de smaakbeleving van de bladeren bij iedereen anders kan zijn? We vertellen je hier later meer over!

Is koriander goed voor de gezondheid? 

We kunnen hier heel kort antwoord op geven; ja, koriander is zeker goed voor je gezondheid! De specerij zit namelijk boordevol vitamines, mineralen en vezels. Denk hierbij aan vitamine C, dat bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam beschermt tegen oxidatieve schade. Bovendien bevat koriander bètacaroteen, dat omgezet kan worden in vitamine A. Deze voedingsstof zorgt voor een goede werking van je ogen en een gezonde huid. Daarnaast bevat koriander vitamine B11, E, K, kalium én mangaan. Ontzettend veel goede vitamines en mineralen, dus! Reden genoeg om een extra beetje koriander aan jouw gerechten toe te voegen.

De smaak van koriander 

Smaken verschillen, maar vooral als het om koriander gaat! Zo vinden liefhebbers van koriander de bladeren naar peterselie met citroeninvloeden smaken, terwijl anderen koriander omschrijven als een specerij met een lichte zeepsmaak. Hierdoor is koriander ook niet het meest populaire kruid in de wereld. Maar hoe kan het dat de smaakervaring van koriander zo verschillend is? Waarschijnlijk speelt de geur hierbij een grote rol. Zo zouden sommige aldehyden, die het aroma van koriander vormen, voor een zepige en vettige geur zorgen. Deze geur is voor sommigen wat meer aanwezig dan anderen. En daarnaast is er nog een verklaring! Zo zou de smaak van koriander genetisch bepaald zijn. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat veel tweelingen het eens zijn over de smaak van koriander. Vindt de ene helft van de eeneiige tweeling koriander niet lekker? Dan vindt de andere helft dit ook niet. Bizar he?

De Kruidenbaron staat voor je klaar

Nieuwsgierig naar het volledige assortiment kruiden en specerijen van De Kruidenbaron? Bestel al jouw favorieten op werkdagen voor 15:00 én wij verzenden je pakketje dezelfde dag nog! Profiteer daarnaast van gratis verzending bij bestellingen boven de € 35,- in Nederland, België en Duitsland. Heb je specifieke vragen over koriander of wil je graag advies ontvangen over het gebruik van deze specerij? Laat het onze specialisten weten! We zijn op werkdagen van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via ons telefoonnummer +31180396467 of per mail [email protected]. We helpen je graag verder!

Vergelijk producten0