Venkel is goed voor de spijsvertering

Venkel is goed voor de spijsvertering

0 reactie minuten lezen

Venkel is goed voor de spijsverteringVenkel heel

Venkel is een tweejarig wortelgewas, met wijd uitstaande, goudgelige bloemetjes die ieder twee zaadjes produceren. De onbehaarde groenachtige tot bruingele zaadjes zijn ovaalvormig en ongeveer 6 tot 10 mm groot. De venkelplant lijkt wat uiterlijk betreft enigszins op de dilleplant.

Na het nuttigen van een maaltijd bevordert venkel de spijsvertering en verfrist het de adem.
Venkel werkt tevens slijmoplossend, krampverminderend en maagversterkend. Thee, getrokken van venkel wordt gebruikt tegen hoesten.
Toen de Portugezen Madeira ontdekten, noemden ze de plaats waar ze aan land kwamen “Funchal” naar het Portugese woord voor venkel “funcho”, vanwege de geur van venkel die daar veel groeide.


Venkel heel

Herkomst
De oorsprong van venkel ligt in het Middellandse Zeegebied, terwijl het nu overal op de wereld groeit, met name in Egypte, India en het verre Oosten.
Chinezen en Hindoestanen gebruikten venkel als remedie tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen. In de Middeleeuwen hing men takjes venkel aan de deur om zich zo te beschermen tegen duivelse invloeden. Het Griekse woord voor venkel is “marathon”, omdat de Griekse overwinning op de Perzen bij de plaats Marathon plaatsvond in een veld vol venkel. De grootste gebruikers van venkel zijn de Italianen die het verwerken in diverse sauzen. De bekendste toepassingen zijn pizzasaus en peperoni. Sinds het gebruik op de pizza bekend is geworden is het gebruik van venkel in de Verenigde Staten verdubbeld.

Kwaliteit
Verse venkel dient schoon te zijn, helder groen van kleur en geen enkel verschijnsel van slappe blaadjes of bruinkleuring te vertonen. De geur moet lijken op die van anijs. Gemalen venkel kunt u het beste op een koele, donkere en droge plaats bewaren.

Venkelweetjes

  • Italianen zijn dol op venkel, per persoon eten ze ongeveer 7 kilo venkel per jaar. Wij Nederlanders zijn ongeveer goed voor 100 gram per persoon en dat scheelt nog al wat met de Italianen.
  • Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen van de venkel wordt gebruikt als kruid, de knol als een groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt. Zo zie je wat venkel ons allemaal geeft.
  • Venkel kan in zekere mate helpen om je hongergevoel te verminderen.
  • De geur van venkel verdrijft insecten zoals motten, vliegen en muggen.
  • Na de maaltijd bevordert venkel de spijsvertering.
  • Venkel verfrist het de adem.
Vergelijk producten0