Kentjoer, pas op met de dosering

Kentjoer, pas op met de dosering

0 reactie minuten lezen
Wil jij eens kentjoer proberen in jouw gerechten? Maar vind je het lastig om deze kruid te doseren? Met onze tips zorgen we ervoor dat deze kruid niet te overheersend zal worden bij jouw gerecht. Kentjoer wordt veel in de Indonesische keuken gebruikt om gerechten een pittige smaak te geven. In dit artikel nemen we je mee hoe je deze kruiden het beste kan doseren, zodat je kan genieten van de unieke smaak die deze wortel aan je gerechten toevoegt.

Wat is kentjoer?

Kentjoer (kencur) is familie van Kaempferia galanga, ook wel bekend als de gemberwortel. De wortels zien eruit als kleine knollen met een doorsnede van 1 à 2 cm. De binnenkant van de knol is geel-wit en de buitenkant is bruin. Kentjoer wordt veel gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken, met name in Indonesië, Maleisië en Thailand. Het heeft een peperige, licht bittere smaak met een aardse ondertoon. Het is verkrijgbaar als wortelstok, knolletje, gedroogd, in poedervorm en als olie.

Het belang van dosering bij kentjoer

Het kan voorkomen dat de smaak van kentjoer te overheersend wordt in je gerecht. Daarom is het belangrijk om te beginnen met kleine hoeveelheden, zoals een halve theelepel verse kentjoer of een kwart theelepel kentjoerpoeder. Proef regelmatig het gerecht en pas aan naar smaak. Vaak wordt kentjoer toegevoegd aan het begin van het gerecht, zodat de smaak goed kan integreren met de andere ingrediënten.

Hoe gebruik ik kentjoer in de keuken?

Begin eerst met de wortel te wassen en daarna kan je gaan schillen of raspen. De kruiden wordt meestal gebruikt in boemboes (een kruidenpasta). Ook is het aan te raden om de verse wortel mee te laten sudderen in de soep of andere stoofgerechten. Als je houdt van een meer stevige smaak, dan kan je de kentjoer ook raspen in je gerecht. Als je één of twee stukjes toevoegt, dan is dat al genoeg. Het is belangrijk dat je de verse wortel koel bewaard of eventueel invriest.

Bij welke recepten kan kentjoer worden toegevoegd?

Zoals we al vertelden, is kentjoer vooral onmisbaar in de Indonesische keuken en die van Zuidoost-Azië. Kentjoer is een veelzijdig ingrediënt en kan worden toegevoegd aan verschillende gerechten, zoals in kruidenpasta’s, soepen, stoofschotels, sambal, salades, marinades en groentegerechten. Hier zijn een aantal recepten waaraan je kan denken:

Indonesische gerechten

  • Soto Ayam; een Indonesische kippensoep waarin kentjoer als kruidenpasta wordt gebruikt
  • Pecel; een Indonesische groentesalade met pindasaus
  • Sambal Kencur; een pittige Indonesische saus gemaakt van kentjoer, chilipepers, trassi en knoflook

Maleisisch gerecht

  • Nasi Ulam; een Maleisische rijstsalade met kentjoer

Thais gerecht

  • Tom Kha Gai; een Thaise kokos-kippensoep waarbij kentjoer kan worden toegevoegd om een extra laag smaak te creëren

 

Veelgestelde vragen over kentjoer

  1. Wat is kentjoer?

Kentjoer (Kaempferia galanga) is een aromatische wortelstok uit de gemberfamilie die veel wordt gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken, vooral in Indonesië en Maleisië. Het heeft een peperige, licht bittere smaak en een sterk aromatische geur.

  1. Waar kan ik kentjoer kopen?

Kentjoer kan je bij De Kruidenbaron bestellen in gesneden of gemalen vorm. Ook kan je de kruid vinden in Aziatische supermarkten, speciaalzaken en soms in goed gesorteerde supermarkten. Het is verkrijgbaar in verse vorm, gedroogd of als poeder.

  1. Hoe moet ik kentjoer bewaren?

Verse kentjoer kan worden bewaard in de koelkast, gewikkeld in een papieren handdoek en in een plastic zak om vocht te reguleren. Gedroogde kentjoer en kentjoerpoeder moeten op een koele, donkere plaats in een luchtdichte container worden bewaard.

  1. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kentjoer?

Kentjoer staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het vermindert zowel maagklachten als ontstekingen en infecties. Daarnaast kan het de eetlust verbeteren en kan het je een kalmerend effect geven. Bovendien kan je de kruid ook gebruiken bij hoest en verkoudheid, omdat het de ademhalingsfunctie verbetert. Het inademen van de kruid kan de luchtwegen vrijmaken en de ademhaling vergemakkelijken.

  1. Zijn er bijwerkingen van het gebruik van kentjoer?

Hoewel kentjoer goed is voor de algehele gezondheid, raden we aan om de kruid altijd met mate te gebruiken. Overmatig gebruik kan bij sommige mensen spijsverteringsproblemen, zoals misselijkheid en diarree veroorzaken. Ook zou het een allergische reactie kunnen opwerken bij sommige mensen. Pas ook op met medicatie, omdat kentjoer de bloedstolling en bloeddruk kan beïnvloeden.

  1. Kan ik kentjoer vervangen door een ander ingrediënt?

Hoewel kentjoer een unieke smaak heeft, kan galanga of een combinatie van gember en citroengras in sommige recepten als vervanger dienen. Houd er rekening mee dat de smaak niet exact hetzelfde zal zijn.

Experimenteer en geniet met kentjoer van de Kruidenbaron

Nu je iets meer te weten bent gekomen over de kruid, hopen we dat je kentjoer nu effectief en met meer vertrouwen gaat gebruiken in je kookkunsten. Door de kruid toe te voegen aan je gerechten, kun je genieten van de authentieke smaken die de Zuidoost-Aziatische keuken te bieden heeft. Bij De Kruidenbaron kan je kiezen uit twee variaties van kentjoer, de gesneden variant of gemalen variant. Wil je nog meer kruiden ontdekken om je gerechten extra smaak geven? Bekijk dan ons assortiment aan kruiden voor de fijnproever.


 

Vergelijk producten0