Ben je een liefhebber van de moestuin, dan mag dille er niet in ontbreken. De stervormige toppen met geelgroene bloemetjes, ook wel dilleschermen genoemd, vormen in het midden van de zomer een plaatje in je kruidentuin. Dat dille in de oudheid als betaalmiddel werd gebruikt, bewijst dat het een waardevol kruid is. De plant heeft zelfs een geneeskrachtige werking. Zo is het goed als thee te gebruiken om de spijsvertering te kalmeren.
Dille maakt gerechten tot delicatesse
Tegenwoordig is dille vooral geliefd als kruid bij het kokkerellen. Dille is een plant uit de zogenaamde schermbloemenfamilie. Uit diezelfde plantenfamilie komen kervel, peterselie en venkel. Met het laatste wordt dille nogal eens verward. Verder heeft de smaak van dille overeenkomsten met anijs, karwij en komijn.
Dille heeft bijzondere aromatische eigenschappen en geeft aan veel gerechten de finishing touch. Bovenaan ons lijstje staan toch wel de visgerechten, vooral zalm. Er is geen enkel ander kruid van De Kruidenbaron dat zo perfect past bij de smaak van vis. Maar ook bij vlees, groenten, sauzen, soepen en salades is dille een welkome aanvulling. En menig kruidenazijn krijgt van dille een heerlijk aroma. Je zal de smaakmaker dan ook altijd herkennen.
Dankbaar gebruik van dille bij wecken
Het kruid dille speelt een belangrijke rol in de keukens van de Scandinavische en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland, waar het wecken een gewaardeerde conserveermethode is. Door het verhitten in glazen potten blijven levensmiddelen lang houdbaar. Het gedroogde dillezaad wordt gebruikt voor het inmaken van komkommers, augurken en paprika's. Ook aromatiseer je azijn ermee. Een idee om thuis eens uit te proberen?
Algemene tip: voor het beste resultaat voeg je dille pas op het laatst toe. Kook het dus nooit mee. Afhankelijk van de toepassing schaf je dille bij De Kruidenbaron in drie verschijningsvormen aan. Eenvoudig en snel kan je dille online bestellen.