Citroenzuur kopen? Doe het wel goed!

Citroenzuur kopen? Doe het wel goed!

1 reactie minuten lezen
Hou jij net als wij bij De Kruidenbaron ook van de frisse smaak van kwark, jam of een sprankelende frisdrank? Wist je dat het ingrediënt citroenzuur vaak voor die verfrissing zorgt? Dit zuur, dat wordt gewonnen uit citrusvruchten, is een handig product om in huis te hebben. En het is 100% natuurlijk.

Zoals de naam al doet vermoeden, komt citroenzuur uit de vrucht citroen. Behalve in citroenen vinden we dit organische zuur ook in andere citrusvruchten. Denk aan limoen, kiwi, passievrucht en ananas. Verwar citroenzuur niet met citroensap, waarin het zuur in geringe mate voorkomt. Citroenzuur koop je in poedervorm, zo ook bij De Kruidenbaron.

Citroenzuur in de voedingsindustrie

De voedingsindustrie maakt dankbaar gebruik van citroenzuur, om de houdbaarheid van producten te verhogen. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit erin: van zuivel en snoep tot cosmetica. Citroenzuur is een conserveermiddel, zuurteregelaar en antioxidant tegelijk. Op etiketten herken je citroenzuur aan het E-nummer E330.

We krijgen citroenzuur dus binnen via allerlei bewerkte voedingsmiddelen. Maar wat kan je thuis allemaal met citroenzuur? De Kruidenbaron legt het in dit kruidenblog uit.

 

Citroenzuur als smaakmaker in de keuken

Zoals gezegd geeft citroenzuur een zure smaak aan eten en drinken. Daarom komt het goed van pas bij het zelf maken van jam, marmelade, vruchtensap en limonadesiroop. Citroenzuur is hierbij een welkome verfrissende toevoeging. Ook zorgt het ervoor dat suiker in je gerecht niet kan kristalliseren. Verder voorkomt citroenzuur dat fruit een bruine kleur krijgt. Logisch dus dat menig kok met citroenzuur werkt bij het bereiden van culinaire desserts.

 

Citroenzuur als biologisch schoonmaakmiddel

Wie heeft er geen hekel aan de aanslag van kalk, algen of roest? Dit los je milieuvriendelijk op met citroenzuur, hét wondermiddel uit grootmoeders tijd. Als ontkalker is citroenzuur zeer functioneel. Waarom zou je allerlei gifbevattende middelen gebruiken voor bijvoorbeeld het verwijderen van kalkaanslag uit huishoudelijke apparaten? Met een oplossing van citroenzuur is je badkamer, toilet en keuken op een natuurlijke manier bestand tegen de hardheid van water. Kortom: citroenzuur is de perfecte goedkope reiniger.

Citroenzuur online bestellen?

Ben je al bekend met de unieke eigenschappen van citroenzuur? Of wil je het uitproberen? Bij De Kruidenbaron kan je eenvoudig citroenzuur online bestellen.

Ineke Geplaatst op 01/31/2022

Citroenzuur wordt gemaakt met o.a. zwarte schimmel en suiker en zo gezond is het helemaal niet. Zit in heel veel producten inderdaad...

Laat een reactie achter
Vergelijk producten0