Kardemom gemalen
Kardemom gemalen
Men zegt dat kardemom ook een goeie uitwerking heeft op de maag en een zuiverende werking op de adem.
Kardemom is familie van de gember. De meest bekende is groene kardemom, maar wij hebben ook de zwarte kardemom. De smaak van kardemom is te omschrijven als zoet met een hint naar bergamot, citroen en kamfer en de reuk is scherp. Het wordt veel gebruikt in toetjes, koek en gebak.
Het verschil tussen groene en zwarte kardemom
Groene kardemom wordt gebruikt in lichte gerechten en zorgt voor pit en frisheid. Zwarte kardemom wordt gebruikt in stevige en pittige gerechten zoals curry’s en stoofpotten. Zwarte kardemom zorgt voor kracht en warmte in je gerecht.
De smaak van kardemom
De peul van de kardemom kan ook in zijn geheel worden meegekookt in curry's, rijst of Indiase theemengsels. Kardemon wordt gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden.
De smaak is citroenachtig met vleugen eucalyptus en heeft een warme, zoete ondertoon. Het aroma is zacht, fruitig en doordringend.
De herkomst van kardemom
De herkomst van kardemom ligt in India maar wordt tegenwoordig ook veel in het Midden-Oosten, Mediterrane landen en het westen van Azië gebruikt. India en Nepal zijn de grootste producenten van kardemom. Kardemom is zeer geliefd in de Indiase keuken. Het is een onmisbaar ingrediënt in kruidenmengsels als curry en garam masala. In Azië kruidt men er ook vlees en rijst mee.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten. Daarnaast zou het de eetlust bevorderen en heeft het een zuiverende werking op de adem.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM GEMALEN KARDEMOM
- Natriumgehalte* : 18 mg
- Totaal eiwitgehalte : 10,76 gram
- Plantaardig eiwit : 10,76 gram
- Totaal vetgehalte : 6,70 gram
- Enkelvoudig onverzadigd vet : 0,87 gram
- Meervoudig onverzadigd vet : 0,43 gram
- Verzadigd vet : 0,68 gram
- Cholesterol : Afwezig
- Totaal koolhydraatgehalte : 68,47 gram
- Voedingsvezel : 28,00 gram
- Energetische waarde : 433 kCal/ 1.818,6 kJ
- Allergenen: Geen allergenen