Alles over lijnzaad: een must-have in de keuken

Alles over lijnzaad: een must-have in de keuken

0 reactie minuten lezen
Lijnzaad is dé superfood voor in jouw yoghurt, smoothie of havermout! Door de verschillende gezondheidsvoordelen zijn deze zaadjes ontzettend populair geworden. Benieuwd wat lijnzaad precies inhoudt en welke voordelen het met
zich meebrengt?

Wat is lijnzaad?

Zoals de naam al zegt, is lijnzaad een veelzijdig zaadje dat afkomstig is van de vlasplant. De zaden zijn over de gehele wereld bekend als een product met veel verschillende gezondheidsvoordelen en een hoge voedingswaarde. Lijnzaad wordt voornamelijk geteeld in Canada, waarbij het product op diverse manieren wordt verwerkt en geconsumeerd. Zo heb je als consument de keuze uit geheel, gebroken, gemalen of geperst tot lijnzaadolie. In iedere vorm blijven de voedingsstoffen behouden, waardoor het een éxtra gezond product is! Met name het hoge gehalte aan omega 3 vetzuren maakt lijnzaad essentieel voor een gezonde hartfunctie en hersenontwikkeling. Een must-have voor in de keuken, dus! Ook staat lijnzaad bekend om de grote hoeveelheid vitamine B, antioxidanten en magnesium. Over het algemeen is lijnzaad een betaalbaar product, waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek. 

Voordelen van lijnzaad voor de gezondheid

Door de verschillende gezondheidsvoordelen van lijnzaad is dit product een waardevolle toevoeging aan ieder dieet! Onderstaand nemen we je graag mee in enkele voordelen van lijnzaad.

Rijk aan omega 3 vetzuren

Lijnzaad staat vooral bekend vanwege de uitstekende bron van omega 3 vetzuren. Met name alfalinoleenzuur, ook wel ALA genoemd, is aanwezig in de zaden. De vetzuren in lijnzaad bevorderen een gezonde hartfunctie en zorgen er tegelijkertijd voor dat ontstekingen in je lichaam tegen worden gegaan. Door af en toe een beetje lijnzaad aan je maaltijd toe te voegen, wordt het risico op hart- en vaatziekten daarom een stuk minder!

Vezelrijk voor een goede spijsvertering

Verder bevat lijnzaad veel oplosbare vezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. De vezels zorgen ervoor dat de darmtransit verbeterd wordt en de obstipatie volledig wordt voorkomen. Daarnaast helpen de vezels in lijnzaad om je cholesterolgehalte in je bloed te verlagen. Dat zorgt ervoor dat het risico op hartziekten verkleind wordt.

Mogelijke bescherming tegen diabetes

Tenslotte schijnt lijnzaad een belangrijke rol te spelen in het beheersen van je bloedsuikerspiegel. Mede hierdoor helpen de zaden om het risico op diabetes type 2 te verminderen. Door de oplosbare vezels wordt de spijsvertering en de opname van koolhydraten verlaagd, waardoor je bloedsuikerspiegel na je ontbijt, lunch of avondeten geleidelijk stijgt. Ook bevat lijnzaad lignanen, die de gevoeligheid voor insuline kunnen verbeteren. Dit zorgt ervoor dat het risico op insulineresistentie en diabetes tegen wordt gegaan.

 

Heel vs. gebroken lijnzaad: wat zijn de verschillen?

Lijnzaad kun je kopen in veel verschillende vormen. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit heel lijnzaad en gebroken lijnzaad! Lees hier meer over de verschillen tussen deze varianten.

Smaak en textuur

Allereerst verschillen heel en gebroken lijnzaad tóch nog wel in smaak! Dat zou je misschien niet verwachten, maar je kunt wel degelijk het verschil proeven. Over het algemeen heeft gebroken lijnzaad een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Dat is dan ook vaak de reden waarom consumenten sneller kiezen voor gebroken lijnzaad in hun yoghurt, bakrecepten of smoothies. Heel lijnzaad is daarentegen heel knapperig en is daarom een ideale topping voor in een salade of voor in brooddeeg. Super lekker voor een extra crunch!

Verschil in opname van voedingsstoffen

Beide varianten zijn rijk aan voedingsstoffen. Denk maar eens aan omega 3 vetzuren, lignanen, vezels en antioxidanten. Het verschil zit voornamelijk in de opname van deze voedingsstoffen. Het is bewezen dat gebroken lijnzaad over het algemeen sneller wordt opgenomen door je lichaam. Dit komt eigenlijk doordat het buitenste huidje van het zaad al is beschadigd, waardoor spijsverteringsenzymen sneller bij de voedingsstoffen kunnen komen.

Houdbaarheid

Kies je liever voor gebroken lijnzaad? Dan moet je de houdbaarheid wat beter in de gaten houden dan bij heel lijnzaad. De beschadigde huid van gebroken lijnzaad zijn namelijk gevoeliger voor oxidatie en bederf. Wil je jouw gebroken lijnzaad toch het liefst zo lang mogelijk goed bewaren? Dan raden we aan om de zaden te verpakken in een luchtdichte verpakking. Daarbij is een afgesloten bakje een ideale oplossing. Om de versheid en voedingswaarde te behouden kun je het product het beste bewaren in de vriezer of koelkast. Heel lijnzaad kun je daarentegen in een luchtdichte container bewaren op een koele en droge plek.

Lijnzaad vs. chiazaad: welke moet je kiezen?

Lijnzaad én chiazaad zijn beide populaire superfoods die niet ik jouw keukenkastjes mogen ontbreken. Welk zaad beter is, wordt vooral bepaald aan de hand van jouw persoonlijke voorkeuren. Daarom nemen we je graag mee in de belangrijkste verschillen tussen deze twee!

Gezondheidsvoordelen

Zowel lijnzaad als chiazaad zijn een gezonde keuze in je maaltijd! Beide producten bevatten omega 3 vetzuren, antioxidanten en vezels. Toch zitten er ook verschillen in gezondheidsvoordelen tussen deze twee. Lijnzaad heeft namelijk een hoog alfa-linoleenzuur (ALA), wat bijdraagt aan de gezondheid van je hart. Chiazaad bevat meer vezels en calcium, waardoor dit product extra goed is voor je spijsvertering en sterke botten.

Gebruik in recepten

Hoewel de zaden misschien op elkaar lijken, worden de producten voor verschillende recepten gebruikt. Over het algemeen is lijnzaad populair in ontbijtgranen, bakrecepten en salades door de nootachtige smaak en de knapperige textuur. Chiazaad heeft daarentegen een wat neutralere smaak. Ook wordt dit zaad gelachtig op het moment dat het in contact komt met vloeistoffen. Daarom is chiazaad een populaire keuze in smoothies, bindmiddel in bakrecepten en voor het maken van de allerlekkerste chia pudding!

Houdbaarheid 

Doordat lijnzaad een hoger gehalte heeft aan onverzadigde vetzuren, zal de houdbaarheid ook meer beperkt zijn dan chiazaad. Het luchtdicht verpakken van lijnzaad is daarom extra belangrijk! Chiazaad kun je het beste bewaren op een koele en droge plaats. Op deze manier kun je voor een langere tijd blijven genieten van beide superfoods in je maaltijd.

Lijnzaad kopen? Ontdek het assortiment van De Kruidenbaron

Behoort lijnzaad tot jouw favoriete toppings of ben je nieuwsgierig naar de smaak van deze superfood? Wacht dan niet langer en bekijk ons assortiment lijnzaad! Binnen ons aanbod vind je zowel gebroken lijnzaad als heel lijnzaad. Plaats je jouw bestelling op een werkdag voor 15:00? Dan weet je zeker dat jouw pakketje de volgende dag bij je wordt thuisbezorgd. Bovendien profiteer je bij De Kruidenbaron altijd van gratis verzending bij bestellingen boven de € 35,- in Nederland, België en Duitsland. Heb je nog vragen over de kruiden op onze website? Laat het ons weten via de telefoon +31180396467 of via de mail [email protected]. Onze experts staan voor je klaar! 

Vergelijk producten0