• Knoflook vlokken

Knoflook vlokken

Maal een royale hoeveelheid over pasta, aardappelpuree, roerbakgerechten of warm brood besmeerd met boter. Voeg toe aan een ovenschotel of kerrieschotel voor een volle knoflooksmaak.
Dosering:
Doseer naar eigen smaak
Artikelnummer:
DKRB15560B
Levertijd:
Voor 15.00 uur besteld op werkdagen, de volgende werkdag bij u geleverd.
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Reviews:

bakje 50 gram €2,45
pot 250 gram €5,45
strooibus met 150 gram €4,95
zak 1 kilo €19,95


€2,45
Incl. btw

Knoflook vlokken

Voor allergenen informatie, zie tabblad Product uitleg

Maal een royale hoeveelheid over pasta, aardappelpuree, roerbakgerechten of warm brood besmeerd met boter.  Voeg toe aan een ovenschotel of kerrieschotel voor een volle knoflooksmaak, zonder het gedoe van het pellen en uitpersen van knoflookteentjes.Ook heerlijk op pizza's.

Knoflook past bij allerlei soorten hartige gerechten zoals sauzen, marinades en salades en bij vis, kip, vlees en groentegerechten.

Knoflook granulaat is afkomstig van de plant uit de lookfamilie. Tot deze familie behoren ook andere soorten als de ui en de bieslook. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt. Toepassingen: soepen, sauzen, marinades, vlees, vis, gevogelte, wild, salades en groenten. Aïoli (knoflook mayonaise). 

Door de antiseptische werking is het een goed middel tegen infecties, is schimmel-remmend, bloedzuiverend en heeft een antibacteriële werking. Knoflook verhoogt de weerstand en is ook goed voor gezonde luchtwegen. Knoflook granulaat wordt ook veel gebruikt bij dieren.

Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Tot deze familie behoren andere soorten als de ui en de bieslook.

Groei
Net als de ui en bieslook is knoflook een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien. De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon.

Consumptie
Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in Frankrijk en de mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt.
Knoflookazijn kan worden gemaakt door uitgeperste knoflook in gekookte, koude azijn te doen. Dit moet twee weken blijven staan, waarna de azijn gezeefd dient te worden.

Geschiedenis
"Lauk" werd al vermeld in de Edda[2]. De Talmoed "Eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten!", de Bijbel[3] en de Koran vermelden knoflook. De Codex Ebers in Egypte vermeldde al 3500 jaar geleden knoflook[4]. De arbeiders die aan de piramiden bouwden kregen knoflook te eten. Homeros vermeldt gebruik van knoflook door Nestor[5]. Galenus raadde knoflook aan tegen zowat alle kwalen.

In de Romeinse tijd geloofde men dat knoflook de spieren versterkte, vandaar dat gladiatoren vaak knoflook kauwden. Uit laboratoriumproeven met knoflooksupplementie blijkt dat dit het testosterongehalte in ratten kan verhogen.

In de Middeleeuwen werd knoflook geacht de duivel en heksen weg te houden en te beschermen tegen de pest. Knoflook kan inderdaad bacteriëndodend werken dankzij de component allicine. In de klassieke literatuur is knoflook ook genoemd als een middel om vampieren af te weren.

Gezondheid
Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Een cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking heeft enige wetenschappelijke onderbouwing, voor andere geclaimde eigenschappen (zoals werking tegen verkoudheid en kanker) is geen afdoende bewijs.

Onderzoeken 'in vitro' en bij ratten en konijnen geven duidelijke aanwijzingen dat knoflook de afzetting van plaque op de vaatwanden voorkomt, maar ook de bloedstolling vermindert. Het lijkt daarom verstandig het niet in grote hoeveelheden in te nemen met geneesmiddelen die bloedstolling verminderen of in de week voor een operatie of een bevalling.

Verschillende gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep (RCTs) wijzen uit dat knoflook de bloeddruk verlaagt in mensen met een verhoogde bloeddruk. Een mogelijk mechanisme hiervoor zijn de zwavelverbindingen in knoflook: deze worden in het lichaam omgezet in diwaterstofsulfide, een stof die dient als boodschapperstof voor vaatverwijding. 

Er zijn sterke aanwijzingen dat knoflook het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt bij patiënten met hypercholesterolemie, maar enkele recentere onderzoeken laten geen effect zien.

Plaatselijke toepassing kan brandwonden veroorzaken: in de literatuur zijn enkele gevallen gerapporteerd.

Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten.

Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen lichamelijke klachten ondervinden door het nuttigen van knoflookproducten.

In Rusland wordt knoflook ook wel 'penicilline voor de armen' genoemd.

Knoflook wordt ook gebruikt als afrodisiacum.

Geur
Veel componenten in knoflook zijn zwavelverbindingen. Deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd, behalve allylmethylsulfide (AMS). Dit wordt niet verteerd in de ingewanden, maar opgenomen in het bloed. Het bloed brengt de AMS naar de longen en de huid, waardoor het onderdeel wordt van de lichaamsgeur. Uit een onderzoek gedaan door de Universiteit van Edinburgh blijkt dat deze geur helpt tegen muggen. Echter, in culturen waar knoflook weinig gegeten wordt, zoals in Noord-Europa, kan deze geur als hinderlijk ervaren worden door anderen.

VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM KNOFLOOKVLOKKEN
 

  • Totaal eiwitgehalte : 4,50 gram
  • Plantaardig eiwit : 4,50 gram
  • Totaal vetgehalte : 0,20 gram
  • Totaal koolhydraatgehalte : 27,60 gram
  • Voedingsvezel : 1,10 gram
  • Energetische waarde : 132 kCal/ 554,4 kJ
Bevat: Geen allergenen
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen