• Koriander heel

Koriander heel

Korianderzaden hebben een licht zoete, anijsachtige en kruidige smaak. De hele koriander zaden of granen worden zowel in zoete als in pittige gerechten gebruikt.
Dosering:
Doseer naar eigen smaak
Artikelnummer:
DKRB16040B
Levertijd:
Voor 15.00 uur besteld op werkdagen, de volgende werkdag bij u geleverd.
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Reviews:

bakje 60 gram €1,65
pot 250 gram €2,85
strooibus met 160 gram €3,10
zak 1 kilo €8,00


€1,65
Incl. btw

Koriander heel

Voor allergenen informatie, zie tabblad Product uitleg

Bekijk meer informatie over koriander 

Koriander is vanouds gebruikt als medicijn. Het werkt vooral goed tegen ziekten die te maken hebben met de spijsvertering.

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander is een eenjarige plant.

Het is de enige soort in het geslacht Coriandrum.

Koriander wordt vaak gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, Middellands Zeegebied, India, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen, China, Latijns-Amerika en Afrika.

Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (doorgaans verkeerdelijk als "zaden" aangeduid) worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de vruchten en de bladeren van de plant.

De vruchten worden zowel heel gebruikt als in poedervorm; in poedervorm wordt het ook wel ketoembar genoemd. Koriander(zaad) is tot op zekere hoogte met karwij(zaad) uitwisselbaar. Korianderzaad, ook wel bekend als duizelzaad, wordt naast karwijzaad en komijn gebruikt als smaakmaker in donkere bieren.

De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Koriander kan echter ook als afstotend ervaren worden, en het eten zelfs in zeer kleine hoeveelheden volslagen verpesten. Hoe dat komt is vooralsnog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat er een genetische component is die hierbij een rol speelt.[1]

Bloeiende koriander op het balkon
België en Nederland
Koriander wordt in België en Nederland voornamelijk gebruikt in gerechten van buitenlandse oorsprong. In vroegere tijden werd koriander wel vaak gebruikt in de Belgische en Nederlandse keuken, een laatste overblijfsel hiervan is terug te vinden in de gruut die in witbier gebruikt wordt in België.


VOEDINGSWAARDE ANALYSE

  • Eiwit 12.3 gram
  • Vet 17.7 gram
  • Natrium (mg) 35
  • Verzadigd vet 0.9 gram
  • Onverzadigd vet 13.5 gram
  • Meervoudig onverzadigd vet 1.7 gram
  • Koolhydraten 54.9 gram
  • Vezels 41.9 gram
  • Energetische waarde 1247.6 kJ /298 kcal.

Bevat: Koriander
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen