Mate groeit aan de groene boom in de subtropische regenwouden van Zuid-Amerika. De Indianen gebruiken al eeuwenlang zowel de bladeren als de schors van de boom bij het maken van deze kruidenthee. De groene bladeren staan sinds eeuwen bekend als de toverdrank van de Gua-Rani Indianen die volgens verhalen helende kracht heeft.
In Europa staat Mate vooral bekend om zijn kracht dorst en honger te stillen. Dit wordt vaak ook afslankthee genoemd. Mate zit boordevol talrijke vitaminen, zoals natrium, kalium, magnesium en meer. Het is daarom belangrijk deze groene mate bladeren met kokend water te overgieten. Daarnaast werkt mate ook opwekkend, doordat er cafeïne in zit.
Mate is aftreksel van de jonge bladeren en knoppen van de mateplant. De mate bladeren worden gedroogd en gezeefd. Mate heeft een bitterzoete smaak en afhankelijk van de kwaliteit van de mate bladeren kan het zoete of bittere overheersen.
Voordat je mate kunt drinken verwarm je heet water in een ketel. Vervolgens vul je de cuia voor de helft met verwarmt water en zet je de bombilla in het water. Nu vul je de cuia verder met mate tot er een bergje boven de rand uitsteekt. Mate kun je drinken met de bombilla. Dit is een soort rietje met filter die je uit de kalebas drinkt.
Bij De Theebaron vind je losse Mate thee. Geniet van de natuurlijke aroma uit Zuid-Amerika. Je kunt hier ook de benodigdheden voor het drinken van Mate terugvinden. Denk hierbij aan de bombilla.
Theesoort: | Mate Thee |
Hoeveelheid: | ca. de helft van de kalebas met water vullen en dan thee toevoegen tot het boven de rand uitkomt |
Graden: | 85 graden |
Trektijd: | Wachten tot de thee al het vocht heeft opgenomen en dan nogmaals water toevoegen. |