Parelgort 1000 gram
Parelgort
Parelgort en vlug gort zijn beide afkomstig van gerst, maar ze verschillen enigszins in hun bereidingsproces en kooktijd.
Vlug gort is gepelde gerst die is voorgekookt, waardoor het sneller kookt dan reguliere gerst. Het wordt vaak gebruikt in traditionele Nederlandse recepten, zoals kruudmoes, een soort gruttensoep.
Parelgort is weer terug! Parelgort is een mooie ronde geslepen korrel en daardoor is die de gepelde en geslepen telg van de gerstfamilie. Heerlijk variëren, van risotto ( heerlijk romig ) tot salade. Ook een goed gevulde éénpansschotel is werkelijk heerlijk.
Parelgort of gewone gort
Bij “gewone” gort is er een klein deel, tot zo’n vijftien procent, van afgeslepen. De kiem en een deel van de zemel zitten er dan nog in. Bij parelgort wordt de slijpmachine wat harder gezet en verdwijnt zo’n dertig procent van de korrel tot die een mooie ronde vorm heeft.
Kooktijd:De kooktijd van parelgort varieert, afhankelijk van de gewenste textuur en het gebruik. Over het algemeen moet parelgort 30-40 minuten worden gekookt om een zachte, romige textuur te krijgen. Als je parelgort in een stoofpot of soep gebruikt, kun je het langer koken, tot wel 60 minuten, zodat het zijn vorm en textuur behoudt.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM PARELGORT
- Energie 532 KJ Energie 126 kcal
- Vetten 0,2 g - waarvan verzadigde vetzuren 0,1 g
- Koolhydraten 25,8 g - waarvan suikers 0,3 g
- Vezels 1,7 g
- Eiwitten 7,7 g
- Zout 0,01 g
Ik heb de gort gebruikt om kruudmoes te maken. Het was heerlijk!
Geplaatst op 31/07/2023- Allergenen: Gluten
- Allergenen: Gluten