Peterselie gemalen
Peterselie gemalen
De herkomst van het kruid is Frankrijk.
Peterselie heeft een zuivere, licht pittige en aardachtige smaak. Het krachtige en heerlijke kruid is op veel manieren toepasbaar. Gebruik het bij salades, soepen en sauzen. Gemalen peterselie is de sterspeler, die zijn herkenbare smaak geeft aan warme en koude gerechten. In de kruidengeneeskunde wordt het gebruikt vanwege de digestieve en diuretische werking.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM GEMALEN PETERSELIE:
- Vochtgehalte max : 7,00 %
- Natriumgehalte* : 452 mg
- Totaal eiwitgehalte : 22,42 gram
- Plantaardig eiwit : 22,42 gram
- Totaal vetgehalte : 4,43 gram
- Enkelvoudig onverzadigd vet : 3,25 gram
- Meervoudig onverzadigd vet : 0,46 gram
- Verzadigd vet : 0,12 gram
- Totaal koolhydraatgehalte : 51,66 gram
- Disaccharides : 7,27 gram
- Voedingsvezel : 30,40 gram
- Energetische waarde : 397 kCal/ 1.667,4 kJ
Het kruid Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).
Kenmerken gekruid peterselie
De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw.[1] De kiemingstijd van het zaad is relatief lang; de zaden vragen een rijke, vochtige grond. De plant wordt ongeveer 20 tot 60 centimeter hoog. Peterselie wordt als waardplant gebruikt door rupsen van de boksbaardvlinder (Amphipyra tragopoginis) en de spurrie-uil (Discestra trifolii). De plant bevat een hoge concentratie aan oxaalzuur. Deze verbinding is betrokken bij de vorming van nierstenen.
Medicinale toepassingen Peterselie
Kruidenthee van peterselie kan worden gebruikt als diureticum.[3] Het verhoogt de afscheiding van urine door het afremmen van de Na+/K+-ATPase- pomp in de nieren. Hierdoor wordt de afscheiding van water en natrium versterkt en tezelfdertijd de absorptie van kalium verhoogd. Cherokee Indianen gebruiken het als tonic ter versteviging van de urineblaas.
Chinese en Duitse herboristen raden deze thee aan tegen hoge bloeddruk en het wordt gebruikt als menstruatieopwekkend middel.
De medicinaal actieve stoffen bevinden zich in alle delen van de plant, maar zijn het sterkst geconcentreerd in de etherische olie van de zaden. De belangrijkste stoffen in de etherische olie van peterselie zijn apiol en myristicine. Myristicine is vooral bekend als het psychoactieve bestanddeel van nootmuskaat. In onderzoek bij muizen is een mild sederende werking gevonden van peterselie, wat mogelijk aan de aanwezigheid van myristicine toe te schrijven is.
Verse peterselie bevat relatief veel mineralen (met name ijzer en silicium), evenals B-vitaminen en caroteen. Het vitamine C gehalte is uitzonderlijk hoog (80-300 mg ). Het gehalte aan vitaminen daalt sterk wanneer peterselie wordt gedroogd. Om dat te voorkomen kan peterselie worden ingevroren.
- Allergenen: Geen allergenen