De subtiele smaakmaker vadouvan

De subtiele smaakmaker vadouvan

3 reacties minuten lezen

Misschien ken je de kruidenmix vadouvan nog niet. Dan willen we daar met dit kruidenblog snel verandering in brengen. Alleen al de geur van vadouvan vraagt om meer. Je kan vadouvan het beste vergelijken met kerriekruiden, maar je proeft vast en zeker het verschil. Deze ‘Franse kerrie’ is milder en brengt je gerechten met nuance op smaak.

 

Hoewel het best lastig is om de smaak van vadouvan te omschrijven, doen we allereerst een poging. De smaak is een vleugje rokerig en ietwat zoetig. Reden genoeg om deze winter met vadouvan te gaan experimenteren.

 

Vadouvan is het Indiase ‘vadagam’

Hoewel vadouvan dus nog niet bij veel Nederlanders in het keukenkastje staat, bestaat het al jaren. In India noemen ze het ‘vadagam' waar de kruidenmix niets nieuws onder de zon is. De naam vadouvan verklapt al welk volk deze kruidenmix naar Europa bracht. Het klinkt typisch Frans in de oren, toch? De Fransen vonden het kruidenmengsel interessant voor de handel. Vandaar dat vadouvan ook wel naar de naam ‘Franse kerrie’ luistert.

 

Waaruit bestaat vadouvan?

Het unieke aan vadouvan is dat de ingrediënten eerst worden gegrild. Vervolgens ontstaat de verfijnde smaak door fermentatie. De vadouvankruiden van De Kruidenbaron worden gemaakt met behulp van onderstaande specerijen. En zoals je ziet bevat het géén zout:

 • kaneel
 • komijnzaad
 • knoflook
 • fenegriek
 • peper
 • mosterdmeel
 • ui
 • venkelzaad
 • dragonblad
 • korianderzaad
 • rozenblad

 

Verrukkelijk stoofpotje met vadouvan

Nederlandse restaurants weten inmiddels wel raad met vadouvan, bijvoorbeeld in stoofpotjes. Nu de mensen thuis nog. Proef vadouvan eens bij winterse groenten, sauzen en soepen. Of gebruik de kruiden gewoon in je bouillon. Wil je veilig beginnen? Dan kan je het kruidenmengsel eerst als subtiele vervanger voor de welbekende kerriekruiden toepassen.

 

Zelf aan de slag met Vadouvan

Vadouvan is niet op elke hoek van de straat te koop. Gelukkig heeft De Kruidenbaron deze speciale kruiden gewoon online te koop. En bewaar het alsjeblieft niet voor een bijzondere kookavond, want ook bij alledaagse recepten is vadouvan heerlijk om uit te proberen. En wie weet wordt vadouvan ooit wel net zo populair als de vele andere specerijenmengsels van De Kruidenbaron. Meteen meer lezen in onze shop over vadouvan?

Sander Geplaatst op 07/12/2022

Geen zout!! Perfect , want als iemand dat graag wil kan deze dat zelf toevoegen. Hulde! Groetjes van Instagram hit #zelfkokenisleuk

Guus van Herwaarden Geplaatst op 06/04/2021

Bedankt voor je compliment.

Fijn weekend.

Gideon Geplaatst op 06/03/2021

Mooie en duidelijke omschrijving, waarvoor dank !

Laat een reactie achter
Vergelijk producten0