Kardemom: dé natuurlijke ademverfrisser

Kardemom: dé natuurlijke ademverfrisser

0 reactie minuten lezen
Wil je jouw keukenkasje aanvullen met kardemom? Met de allerlekkerste kardemom van De Kruidenbaron maak je al jouw gerechten in no time nóg smaakvoller. Ontdek ons brede assortiment kruiden en specerijen en shop al jouw favorieten.

Kardemom: dé natuurlijke ademverfrisser

Wil je jouw keukenkasje aanvullen met kardemom? Met de allerlekkerste kardemom van De Kruidenbaron maak je al jouw gerechten in no time nóg smaakvoller. Ontdek ons brede assortiment kruiden en specerijen en shop al jouw favorieten.

Wat is kardemom?

Kardemom is een specerij dat afkomstig is van de zaden van planten binnen de Zingiberaceae familie. De wereldberoemde kardemom wordt ook wel gezien als dé koningin van de specerijen. De specerij heeft namelijk ontzettend veel mogelijkheden en wordt daarom gebruikt in verschillende kruidenmengsels. Kardemom is familie van de gember en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Vooral groene kardemom is populair, maar je vindt tegenwoordig ook steeds vaker zwarte kardemom.

De herkomst van kardemom

Oorspronkelijk komt kardemom uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in het Midden-Oosten, Mediterrane landen en het westen van Azië gebruikt. India en Nepal zijn de grootste producenten van kardemom. Het is dan ook niet heel gek dat kardemom vooral geliefd is in de Indiase keuken! Denk maar eens aan de heerlijke smaak van curry en garam masala, hier is de specerij namelijk een onmisbaar ingrediënt. Ook in Azië worden de kruiden vaak gebruikt. Hier wordt kardemom vooral gebruikt om vlees en rijst mee te kruiden.

De smaak van kardemom

Door de verschillende toepassingen van kardemom is de smaak van de specerij misschien moeilijk te omschrijven. De specerij is vooral citroenachtig met een vleugje eucalyptus en heeft een warme, zoete ondertoon. Het aroma is zacht, fruitig en doordringend. Als je aan kardemom ruikt zul je een scherpe geur ervaren. Ondanks dat, is de specerij een geweldige toevoeging aan jouw toetje, gebak of koekjes!

De voordelen van kardemom 

Wist je dat kardemom niet alleen super lekker is in gerechten, maar ook goed is voor je gezondheid en welzijn? Dat maakt de specerij een fantastische aanvulling op keukens- en gezondheidsregimes. Benieuwd naar alle voordelen?

Ondersteuning voor je spijsvertering

Misschien wel één van de opvallendste voordelen; kardemom blijkt een positieve invloed te hebben op de spijsvertering. Zo staat de specerij bekend om maagklachten te verzachten, maar ook om gasvorming te verminderen en de eetlust te stimuleren. Ook draagt het bij aan het bevorderen van een gezonde darmflora én vermindering van maagzuur.

Frisse adem

Wel eens last van een slechte adem? Dan is het geen gek idee om wat extra kardemom aan je maaltijd toe te voegen! De zogenoemde antimicrobiële eigenschappen van kardemom helpen bij het bestrijden van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Daarom wordt kardemom vaak gebruikt in natuurlijke tandpasta’s en mondspoelingen.

Veel antioxidanten

Kardemom bevat bovendien enorm veel antioxidanten. Denk hierbij aan vitamine C en verschillende bioactieve verbindingen. Deze antioxidanten bestrijden de vrije radicalen in ons lichaam, die cel beschadiging en veroudering veroorzaken. Eén extra reden om wat kardemom aan je maaltijd toe te voegen, dus!

Geweldig smaakprofiel

Naast alle gezondheidsvoordelen, moeten we natuurlijk niet vergeten dat kardemom ook ontzettend lekker is! Door het bijzondere smaakprofiel en de aromatische eigenschappen, wordt de specerij in ontzettend veel verschillende gerechten gebruikt. Van zoete tot hartige gerechten!

 

Waarom is kardemom zo duur? 

Kardemom behoort niet tot de meest voordelige kruiden in de wereld. De prijs per kilo ligt vaak boven de € 30,- én dat heeft verschillende redenen. Allereerst worden de zaden van de plant handmatig geoogst. Tijdens het oogstproces is er veel aandacht en toewijding vereist, omdat de plant langzaam groeit en tegelijkertijd slechts enkele peulen produceert. De peulen worden individueel geplukt, wat natuurlijk veel tijd kost. Daarnaast is de groei van de plant heel erg gevoelig voor klimatologische omstandigheden. Zo heeft een kardemomplant veel warmte en vocht nodig, gecombineerd met schaduw en zonlicht. Zoals je misschien ook wel raad, zijn deze omstandigheden niet eenvoudig te bereiken. Tenslotte is de populariteit van kardemom de afgelopen jaren enorm gestegen. De specerij is namelijk niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond! De vraag naar kardemom is daardoor flink toegenomen, waardoor de prijzen op de markt ook iets gestegen zijn.

Welk kruid kan kardemom vervangen? 

Natuurlijk blijft de smaak van kardemom super uniek, maar toch zijn er enkele alternatieven die misschien wel een vergelijkbare smaak kunnen bieden in je maaltijd! Eén van de meest populaire vervangers is kaneel. Deze specerij heeft een warm en licht kruidig karakter en is daarom perfect in zowel zoete als hartige gerechten. Daarnaast wordt ook nootmuskaat als een bekend alternatief gezien. Hoewel de smaak niet helemaal identiek is, kan dit wel een zeer smaakvolle aanvulling zijn in je maaltijd. Tot slot is ook gember een goede vervanger. Vooral als je op zoek bent naar een citrusachtige smaak is dit een geweldige oplossing! Door het scherpe en verfrissende karakter van gember is deze specerij erg vergelijkbaar met de heldere tonen van kardemom. Een perfecte dubbelganger voor verschillende gerechten!

Kardemom kopen? De Kruidenbaron is dé specialist in kruiden en specerijen

Ben je enthousiast geworden en wil je het liefst vandaag nog kardemom of kardemompeulen kopen? Neem dan meteen een kijkje in het assortiment van De Kruidenbaron! Met meer dan 400 verschillende kruiden en specerijen zijn we dé expert in de keuken. Wil je jouw bestelling zo snel mogelijk in huis hebben? Plaats je bestelling dan op werkdagen voor 15:00. We verzenden jouw pakketje dan dezelfde dag nog naar je op! Bovendien profiteer je altijd van gratis verzending bij een bestelbedrag boven de € 35,- in Nederland, België en Duitsland.

Vergelijk producten0