Sesamzaad: gepeld, geroosterd én zwart

Sesamzaad: gepeld, geroosterd én zwart

0 reactie minuten lezen
‘Sesam open u!’ Laten we bij De Kruidenbaron de deur naar de wereld van sesamzaad eens openen. Iedereen kent de sesamzaadjes van brood, maar wat weten we verder van sesamzaad?

Daar komt sesamzaad vandaan

Sesam - Sesamum indicum - is een plant uit de zogenaamde familie Pedaliaceae. De sesamplant behoort tot één van de oudste gekweekte gewassen voor het winnen van olie. Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie. Sesam wordt verbouwd in (sub)tropische gebieden in de gehele wereld, vooral in Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Sesamzaad noem je in het Arabisch saasim of simsim. In Afrika worden de sesamzaadjes nog altijd gebrand opgeknabbeld, net als pinda's.

Hoe groeit sesamzaad?

De kruidachtige sesamplant wordt een halve tot één meter groot. In de zomer worden de wortels van de plant geoogst. De sesamzaadjes zitten in omhulsels. Men oogst de sesamzaden op het moment dat de kapsels bruin-zwart zijn verkleurd. Zowel de zaden als de olie en de wortel worden voor culinaire en geneeskundige doelen gebruikt. Het hoge gehalte aan antioxidanten zorgt ervoor dat sesamzaad erg gezond is. 

Sesamzaad heerlijk bij…

Welk broodje kan je niet met sesamzaadjes opfleuren? De pittige smaak van sesamzaad past goed bij brood, maar ook bij muesli, koekjes en hartige taarten. In de Chinese, Japanse en Arabische keuken is sesamolie een belangrijke basis bij het koken. Hummus wordt steeds populairder in Nederland en daarvoor is sesampasta (ook tahin genoemd) onmisbaar. Door sesamzaadjes te malen en de juiste ingrediënten toe te voegen, maak je het zelf.

Geroosterde sesamzaadjes geven extra nootsmaak

Als je sesamzaad roostert, word je beloond met een sterkere smaak. De karakteristieke nootsmaak komt op die manier meer naar voren. Geroosterd sesamzaad is daarom een belangrijke toevoeging voor veel oriëntaalse zoetwaren. Zeker in de Japanse keuken is geroosterde sesam erg geliefd bij het bereiden van specerijen.

Rijke smaak van zwart sesamzaad

Zwart sesamzaad heeft een vollere smaak met een verrassend aroma. De smaak van zwarte sesamzaadjes is daarmee wat meer uitgesproken. En als je deze zwarte zaadjes licht roostert, gaan ze heerlijk nootachtig geuren. Je krijgt jouw salade en noodles zo in een mum van tijd lekker. Verder werkt het decoratieve effect van zwart sesamzaad perfect bij sushi.

Krijg je al trek? Bestel sesamzaad in de door jouw gewenste vorm bij De Kruidenbaron!

Sesamzaad gepeld >

Sesamzaad geroosterd >

Sesamzaad zwart >

Vergelijk producten0