Zwart Sesamzaad
Sesamzaad zwart
Zwart sesamzaad heeft een rijke, volle smaak en geeft een verrassend aroma van noten. De smaak is meer uitgesproken dan bij wit sesamzaad. Als je de zaadjes even roostert in een koekenpan gaan ze heerlijk nootachtig geuren en zijn ze heel lekker over bijvoorbeeld een salade en noodles, het geeft een milde textuur aan gerechten. Zwart sesamzaad is ook ideaal bij het maken van brood, banket en sushi, vanwege het decoratieve effect. Zwart sesamzaad wordt veel gebruikt in China en Japan.
De plant komt oorspronkelijk uit Afrika: het woord sesam komt uit het Arabisch saasim/simsim. Aldaar worden de sesamzaadjes vaak gebrand opgeknabbeld, net als pinda's. De wortels van de plant worden in de zomer geoogst en de zaden op het moment dat de omhulsels van de sesam bruin-zwart zijn verkleurd.
Sesam wordt verbouwd in tropische en subtropische gebieden in de gehele wereld, maar vooral in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika.
Het is een kruidachtige plant die 0,5-1 m groot wordt. De bloemen lijken wel op vingerhoed. De oliehoudende zaden zitten in een doosvrucht.
De zaden, de olie en de wortel worden voor geneeskundige en culinaire doelen gebruikt.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM SESAMZAAD ZWART:
- Energie 2192.4 kJ / 522 kcal
- Koolhydraten g
- Vezels g
- Eiwitten 18 g
- Vetten 50 g
- Natrium 11 mg
- Allergenen: Sesamzaad