Zeezout Szechuan of Sichuan
Zeezout Szechuan of Sichuan
Zeezout Szechuan of Sichuan is lekker over gekookte sperzieboontjes en zeer smaakvol over de boerenkoolstamppot. Doe het zeezout in de koekepan en bak het al schuddend tot de Sichuan peperkorrels donker worden en het heerlijk ruikt en klaar is Kees. Zeezout in vele smaken koop je online bij de Kruidenbaron. Je kunt het er zo overheen strooien of met een kruidenmolen verpulveren. Vernieuwd Recept
Zeezout wordt gewonnen door zeewater in te dampen en wordt gebruikt als een ingrediënt in de keuken en sommige cosmetische producten.
In het zeewater bevinden zich diverse zouten in opgeloste toestand. Eén liter zeewater bevat ongeveer 35 gram zouten:
- 24 gram natriumchloride
- 5 gram magnesiumchloride
- 4 gram natriumsulfaat
- 0,7 gram calciumchloride
- 0,8 gram magnesiumbromide
Door deze samenstelling heeft zeezout een andere smaak dan keukenzout dat voornamelijk uit natriumchloride bestaat.
Zeezout wordt door sommigen beschouwd als een gezonder alternatief voor keukenzout.
In verschillende landen waaronder China en India was zeezout de enige bron voor zout. De verkoop van zeezout was een grote bron van inkomsten voor de regering. Rond 110 v.Chr. werd in China door de toenmalige heerser Wu van Han het monopolie op de zouthandel opgeëist. Illegale handel werd bestraft met de doodstraf.
In 1930 stelde het Britse bestuur van India een belasting in op zout. Dit leidde tot de beroemde zoutmars van 12 maart tot 5 april die werd aangevoerd door Mahatma Gandhi. Demonstratief liepen ze liever naar de zee om eigen zout te winnen dan dat ze belasting betaalden over het zout.
De winning van zeezout
Om zeezout uit de zee te halen worden lage muurtjes langs de zee gebouwd. Achter de muurtjes liggen grote vierkante kuilen (bekkens of zoutpannen). De Romeinen hebben als eerste zoutpannen aangelegd. Langzaam stroomt het zeewater van het ene bekken naar het andere waarbij door verdamping van het water de concentratie van het zout in het water stijgt. Als de oplossing verzadigd is, ontstaat een zoutneerslag en kan het worden verzameld. Hierna wordt het zout schoongemaakt.
Verschillende gebieden in de wereld produceren speciaal zeezout, voorbeelden hier van zijn: Bretagne, Bonaire, Portugal, Ierland, Denemarken, Wales, Bali en Cape Cod. Zeezout uit Hawaï kan een roodbruine tot zwarte kleur hebben, veroorzaakt onder meer door de ijzerhoudende vulkanische grond waarop het wordt gewonnen.
- Ingrediënten: Zout, Tijm, Szechuan peper,
- Eiwit: 1,11 gram
- Vet: 0,50 gram
- Verzadigd vet: 1,85 gram
- Onverzadigd vet: 0,08 gram
- Koolhydraten: 3,59 gram
- Suikers: 3,20 gram
- Vezels: 1,38 gram
- Zout: 87,21 gram
- Natrium: 34882,29 mg
- Energetische waarde: 33,95 Kcal 142,05 KJ gram
- Allergenen: Geen allergenen
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.