De populaire kruiden en specerijen van De Kruidenbaron

De populaire kruiden en specerijen van De Kruidenbaron

0 reactie minuten lezen
Wil je kruiden en specerijen bestellen, op een simpele manier, met een ruime keuze, voor zeer scherpe prijzen, snel de volgende dag in huis, ga dan naar www.dekruidenbaron.nl

De populaire kruiden en specerijen van De Kruidenbaron


Galangawortel of Laos heeft een mild, fris aroma en heeft een zachte gembersmaak. Laos ruikt naar citrus en pijnbomen. Het wordt veel gebruikt in de Indiase en Thaise keuken in soepen, curry’s en salades.
Het is een zeer populair kruid in het zuid-oosten van Azië en wordt daar voornamelijk gebruikt in de Thaise keuken. Het wordt ook gebruikt in Maleisië, Indonesië, Cambodja, Vietnam en Zuid China.
Ook wordt het gebruikt om de Chinese vijf kruiden mix op smaak te brengen met galanga. 

Galangawortel of Laos wordt onder andere gebruikt in curries. Net zoals gember is dit kruid ook zeer goed te combinaren met knoflook. Galanga in poedervorm heerlijk kruidig van smaak, het zit qua smaak tussen kaneel en gember in.


Galangawortel / Laos gemalen per 100 gram
Kentjoer heeft een smaak die een mengeling is tussen peper en gember. Het wordt veel in de Indonesische keuken gebruikt om gerechten een pittige smaak te geven. Kentjoer wordt ook wel eens witte kurkuma genoemd. Kentjoerpoeder past onder meer bij soepen, curry's, salades, sauzen, vega kip, vega vis, zeevruchten. Kentjoer bevordert de spijsvertering en biedt ondersteuning bij een gebrekkige eetlust en een opgeblazen gevoel in de buik.


Kentjoer gemalen per 100 gram
Vanillestokjes, deze geweldige premium kwaliteit vanillestokjes komen uit Indonesië en hebben een geweldig aroma en een mooie vanille content van 2% en meer. Vanille wordt verwerkt in bijvoorbeeld: Parfum en tabak, maar wist je dat de Coca Cola fabriek de grootste gebruiker is van vanille.

Vanille wordt gebruikt in zoete en hartige gerechten maar ook in desserts zoals ijs, gebak en cake. Opengesneden vanillestokjes kunnen worden meegekookt in het gerecht. Het merg (de zaadjes en de olie) van de peul geeft de meeste smaak. Het merg wordt ook gebruikt in dressings bij schaaldieren of in vissoep.

Gooi gebruikte vanillestokjes niet weg maar maak ze schoon en laat ze drogen. Voeg ze vervolgens toe aan een afsluitbare pot met suiker en verplaats de stokjes een paar keer per week in de suiker. Na een dag of tien ontstaat er vanillesuiker.


Sumak zijn rode zure besjes die vooral populair zijn in het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. Het geeft een citroenachtige smaak aan je gerechten. Veel gebruikt bij salades, tzatiki, stoofpotten en in sausjes bij kebab. Onze Sumak is van topkwaliteit. Deze sumak bestaat uit de gedroogde en grof gemalen zure purperrode besjes van de allerbeste kwaliteit.
De smaak van sumak kan worden omschreven als zuur en kruidig tegelijk en wordt ook veel gebruikt bij een salade of om te strooien over kip- en visgerechten.

Voeg foelie toe aan zoete desserts zoals pudding en rijstpap maar ook aan hartige gerechten zoals vis, stoofvlees, soepen, sauzen en bechamelsaus. De beste vleesgerechten bevatten foelie in plaats van nootmuskaat. Foelie heeft een zeer krachtige, aromatische, warme en scherpe smaak en is tevens licht bitter. Foelie gaat ook goed samen met bijvoorbeeld runderlappen. De combinatie van foelie en nootmuskaat is een topcombinatie, juist door de twee te combineren verdwijnen de scherpe randjes van de smaak van beide waardoor een hele nieuwe, warme smaak ontstaat. Een bekende toepassing van deze combinatie zijn koek(speculaas)kruiden, waarin naast foelie en nootmuskaat ook kaneel, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper kunnen worden toegevoegd.
Voeg foelie altijd aan het begin van de kooktijd toe, zodat het de tijd heeft om haar smaak af te geven. Door de sterke smaak kan beter niet teveel worden toegevoegd. De complexe smaak van foelie doet veel gerechten eer aan.

Foelie gemalen per 100 gram
Kardamon of kardemom wordt gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. Kardemom heeft een zeer intens frisse en peperachtige smaak die doet denken aan onder andere munt, citrus, peper en kruidnagel en dat zit allemaal in Kardemom. Kardemom kan aan het begin van de bereiding worden toegevoegd. 
Kardamom gemalen per 100 gram
Basilicum heeft een unieke geur en smaak. Voeg Basilicum op het einde van de kooktijd aan een gerecht toe. Basilicum wordt veel gebruikt in de in de Italiaanse en de Franse keuken. Het is het hoofdbestanddeel van pestosaus. Gebruik het met mate want het kan snel overheersen. Basilicum is heerlijk bij tomaten, in salades en in kruidenboter.
Basilicum gemalen per 100 gram
Bieslook(Allium schoenoprasum) behoort net als knoflook, ui en prei tot de lookfamilie. De groeistreek is Europa en Noord Azië. Bieslook en peterselie is een goede combinatie. Bieslook is geschikt voor salades, kruidenboter, ragouts en sauzen. Bieslook bevat vitamine A en C, wekt de eetlust op en versterkt het de maag.

Bieslook gesneden per 100 gram
Bruschetta bestaat uit gegrild brood, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra-virgine olijfolie, zout en peper.  Met onze bruschetta kruiden heb je alleen nog maar lekker brood en olijfolie nodig en smullen maar. Bruschetta is van oorsprong een Italiaans gerecht dat in de basis bestaat uit geroosterd brood ingesmeerd met knoflook en olijfolie. Als beleg kan eindeloos gevarieerd worden maar tomaat vers of gedroogd, peper en zout en kruiden zoals oregano en basilicum behoren vaak tot de samenstelling. Uiteraard kan deze bruschettamix naast geroosterd broodbeleg ook gebruikt worden in soepen, salades en pastagerechten. Zowel smaak en geur zijn heerlijk met een lichte boventoon van knoflook.


Bruschetta dipper per 100 gram
Dille wordt niet meegekookt en niet gecombineerd met andere kruiden, omdat het dan zijn smaak verliest. Dille wordt gebruikt in soepen en sauzen. Ook gaat verse dille bijzonder goed samen met zalm en andere vis. De smaak van dille is vrij uniek, maar heeft overeenkomsten met andere kruiden, zo smaken de zaden van de dilleplant sterk, licht pittig, anijsachtig en ruiken ze als een combinatie van venkel, karwij en munt
Dille gesneden per 100 gram
Gember past in tal van gerechten. Het geeft een intense en scherpe smaak en geur. Gember is vooral populair in nagerechten, brood en koekjes, cake en peperkoek. In Zuid-Oostazië wordt gember gebruikt bij vis en in Japan bij sushi. Deze specerij heeft een pikante, doordringende gembersmaak, die door veel liefhebbers als zeer aangenaam word ervaren.  In de Indonesische en Joodse keuken wordt gember veel gebruikt. Bijvoorbeeld in Babi Ketjap en de gemberbolus (gebak). Uiteindelijk vind je gember terug in bijna alle hartige en zoete gerechten. In de Marokaanse keuken word gember veel toegevoegd aan sauzen en kipgerechten. ook in In kerrie is gember een vast bestanddeel. 

Kaneel wordt vaak gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak. Kaneel geeft ook een heerlijk smaak aan warme rijst met boter, suiker en kaneel is in sommige gezinnen een door kinderen zeer gewaardeerd dessert. 
Kaneel zou ook goed zijn voor het dennkvermogen, Kaneel verbetert de cognitieve prestaties. Cognitief staat voor alles wat met het denken te maken heeft. Kaneel is een stof die je scherper doet denken. Het verbetert je geheugen. Verder zitten er in kaneel de mineralen ijzer en mangaan. Deze mineralen zijn ook belangrijk voor het functioneren van het brein. 
Kaneelstokjes per 100 gram ca. 80 mm
Koriander is een lekker kruid wat voornamelijk wordt gebruikt in de Zuid-Oost Aziatische keuken, maar ook in de Mexicaanse keuken. We hebben koriander in een hele uitvoering maar ook gemalen koriander is bij ons op voorraad. De smaak van korianderblad lijkt wel wat op die van peterselie en dan ook nog voorzien van een vleugje citroensmaak. Korianderzaad smaakt warm en aromatisch met een vleugje van sinaasappel. De (gemalen) zaden passen uitstekend bij lamsvlees maar ook bij gehakt en vis. Verder worden de (gemalen) zaden ook gebruikt in marinades en hartig gebak.

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in kerriepoeders en Indiase masala’s. Voeg kurkuma toe aan bonen, kip, eieren, sauzen, soepen, vis en vlees. Kurkuma is een superfood ten voeten uit en daarbij is het ook nog een relatief goedkoop kruidje wat je gewoon door je eten kan strooien. Er wordt de laatste tijd veel gesproken over Super Foods, maar na alle onderzoeken die ik over kurkuma heb gelezen is het voor mij helemaal duidelijk: er gaat geen Super Food boven kurkuma!

Kurkuma gemalen per 100 gram
Nootmuskaat wordt traditioneel gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men gebruikt het ook in bereiding van aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat ook veel gebruikt in koek en gebak.  Ook wordt nootmuskaat gebruikt in sauzen, zoals in bechamel- of kaassaus. Buiten Nederland wordt nootmuskaat vaak op een heel andere wijze toegepast. Zo gebruikt men het in Amerika om koffie of eggnogg te versieren, weten de Basken het erg te waarderen in zoete marinades en worden er in diverse landen kruidendranken mee gemaakt. In India wordt nootmuskaat onder andere gebruikt bij groentecurry’s. Nootmuskaat gaat erg goed samen met zoete gerechten, zoals rijstpudding, of diverse varianten op koffie.

Nootmuskaat heel per 100 gram

De wilde marjolein want zo heet Oregano oorspronkelijk heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het is ook een sterk geurend kruid. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden. Oregano gaat schadelijke bacteriën te lijf. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem.
Oregano heeft een aantal medicinale eigenschappen zegt men en helpt bij:

  • een pijnstillende werking bij zenuwpijnen
  • lage bloeddruk
  • artritis
  • griep
  • gordelroos
  • vastzittende hoest
  • astma
  • een pijnstillende werking bij reumatische pijnen
  • trage spijsvertering 
  • slechte eetlust
  • verkoudheid
  • lage bloeddruk 
  • bacteriële en virusinfecties.
Oregano gesneden per 100 gram 
Peterselie dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren. Peterselie heeft zeer hoge voedingswaarden en zit boordevol werkzame stoffen. Heerlijk om op te strooien, zowel voor de fijne smaak als de decoratieve toevoeging.

Peterselie gesneden (4-6 mm) per 100 gram

De pijnboompit is het zaad van een den. Er zijn ongeveer twintig dennensoorten waarvan de zaden groot genoeg zijn om geoogst te worden voor de verkoop. De pitten die in de handel zijn komen van vier verschillende dennensoorten. Pijnboompitten zijn rijk aan mineralen: koper en ijzer, bevatten gezonde onverzadigde vetten en hebben vitamine E & K. Ze worden veel tioegepast als geroosterd in salades en bij het maken van verse pesto.
 Pijnboompitten per 100 gram


Aangezien de smaak sterk is, is rozemarijn vooral geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden, zoals wild en rood vlees. Voeg een beetje toe aan vleesgerechten. Gebruik rozemarijn om gebakken aardappelen op smaak te brengen en om kruidenboter te maken.  Rozemarijn het is bijna onmisbaar bij lamsvlees in combinatie met knoflook.  Ook gebruikt in tomatensauzen voor de pasta's en in salades in zeer kleine hoeveelheden.  
Al sinds vele tientallen jaren wordt  dit kruid gebruikt door koks en apothekers. Men zegt van rozemarijn dat het een goed middel is voor de versterking van het geheugen en het is een symbool voor vriendschap en trouw. Er zijn zelfs onderzoeken die hebben aangetoond dat één van de werkzame stoffen (carnosic zuur/ CA) de hersenen kan beschermen tegen een beroerte en bijvoorbeeld Alzheimer. 


Rozemarijn heel per 100 gram
Tijm is goed te combineren met vette voedingsmiddelen, zoals varken, eend en gans, omdat het de vertering ervan bevordert. Tijm heeft een kruidige, frisse geur en de smaak van tijm maakt dat het een heerlijk kruid is in vele toepassingen. Tijm heeft een krachtige, aromatische smaak die zeer veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld de Franse, Italiaanse en Marokkaanse keuken. Denk daarbij aan heerlijk geurende tajines met lam en vijgen, rijke schotels met tomaat en aubergine, of geroosterd rundvlees met knoflook en rode wijn.
Tijm gesneden per 100 gram


De grootste gebruikers van venkel zijn de Italianen die het verwerken in diverse sauzen. De bekendste toepassingen zijn pizzasaus en peperoni. Sinds het gebruik op de pizza bekend is geworden is het gebruik van venkel in de VS verdubbeld.  Venkelzaad is ook onmisbaar in de Mediterraanse keuken, waar het verwerkt wordt in pastasauzen, over pizza's, en als smaakmaker bij het drogen van vlees zoals salami. Gebruik venkelzaad in Indiase en Aziatische gerechten, in marinades voor vetter vlees en eend. De smaak van venkel is het best te omschrijven als delicaat en zal niet snel overheersen. Gebruik het naar smaak. 


Venkel heel per 100 gram


Wil je kruiden en specerijen bestellen, op een simpele manier, met een ruime keuze, voor zeer scherpe prijzen, snel de volgende dag in huis, ga dan naar www.dekruidenbaron.nl

Vergelijk producten0