Parelgort terug van weggeweest

  • Geplaatst op
  • Door De Kruidenbaron
Parelgort terug van weggeweest

Parelgort is hip en trending! Anno 2017 is het eeuwenoude graan razend populair. Dit hebben we te danken aan de trends met super- en powerfoods. We maken massaal kennis met vergeten graansoorten, die voor eerdere generaties alledaagse producten waren. Parelgort was zelfs eerder in Europa dan tarwe, dus hoog tijd dat De Kruidenbaron je er alles over uitlegt.

Parelgort is hip en trending! Anno 2017 is het eeuwenoude graan razend populair. Dit hebben we te danken aan de trends met super- en powerfoods. We maken massaal kennis met vergeten graansoorten, die voor eerdere generaties alledaagse producten waren. Parelgort was zelfs eerder in Europa dan tarwe, dus hoog tijd dat De Kruidenbaron je er alles over uitlegt.

 

Parelgort, wat is het precies?

Gort is een gerstvariant waarvan het vliesje om de korrel is weggeslepen. Bij parelgort duurt dit slijpproces nog iets langer, totdat de parel mooi rond geslepen is. Parelgort is dus de gepolijste parel onder de gerstkorrels. En die pareltjes zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Opvallend is het hoge fosforgehalte in parelgort. Logisch dus dat je veel over parelgort kan lezen in de online health blogs.

 

Parelgort heeft een aardse smaak en een stevige structuur. Je moet parelgort dan ook eerst koken, voordat je het kan eten. Vergeet niet om de parelgort eerst een nachtje te laten weken. De bereidingswijze lijkt wat dat betreft veel op het klaarmaken van peulvruchten, zoals erwten.

 

Wat kan je met parelgort?

Gort was in vroegere tijden een belangrijke basis voor de avondmaaltijd. Maar met de komst van rijst en pasta werd parelgort een tijdlang van ons bord geschoven. Gelukkig is parelgort op de weg terug.

 

Parelgort kan je goed gebruiken als alternatief voor rijst en risotto. Ook in soep en salades is parelgort lekker. Verder is parelgort erg geschikt in desserts. Denk maar aan gortepap en het ouderwetse watergruwel, misschien beter bekend als krentjebrij met veel bessensap. En ga je toch op grootmoeders’ toer? Gebruik (parel)gort dan ook eens om je boerenkoolstamppot verrassend smeuïg te maken. Zo maak je dit winterse gerecht nog lekker voedzaam ook.

 

Te gortig maken

Het woord ‘gortig’ is waarschijnlijk afgeleid van gort. Deze term komt voor in een Nederlands spreekwoord. Wie het te gortig maakt, maakt het te bont. Maar wat ons betreft maak je het nooit te gortig met parelgort. Parelgort is namelijk alle moeite waard om er nieuw leven in te blazen!

 

De Kruidenbaron zocht de lekkerste parelgort voor je uit. En je kan ons ‘vergeten graan’ makkelijk online bestellen bij De Kruidenbaron. Kies zelf de gewenste hoeveelheid voor jouw parelgort.