Pijnboompitten voor een lekkere bite

Pijnboompitten voor een lekkere bite

2 reacties minuten lezen
Het is best lastig om te raden hoe pijnboompitten groeien. Ze komen namelijk van dennenbomen. De pijnboompit is het zaadje van een den. En om precies te zijn van de boom met de botanische naam ‘Pinus’.

Pijnboompitten: gezond en lekker! 

De wereldberoemde pijnboompitten kennen we allemaal wel van de heerlijke Italiaanse pesto of pasta’s. Door de lekkere en veelzijdige smaak zijn deze pitten dan ook onmisbaar in jouw keukenkastje! Helaas is het zo dat pijnboompitten vaak wat prijziger zijn dan andere zaden, pitten en noten. Nieuwsgierig waarom dit zo is? Laten we er induiken!

Wat zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten zijn de zaden van dennenbomen. De zaden zijn afkomstig van een den met de botanische naam ‘Pinus’ en komen oorspronkelijk uit China. Hoewel je er misschien niet bij stil staat, worden pijnboompitten niet speciaal gekweekt voor de verkoop. De zaden zitten namelijk verstopt in dennenappels, tussen de houtachtige schubben. Door met een geplukte dennenappel te schudden, komen de pijnboompitten los. Super eenvoudig, dus! Of het een goed idee is om zelf dennenappels te plukken of te rapen valt nog te betwijfelen. Er zijn namelijk ook veel foute pijnboompitjes en geloof ons; die wil je niet! Je loopt dan namelijk dagenlang met een vieze smaak in je mond.

Hoe groeien pijnboompitten? 

Zoals we al vertelden groeien pijnboompitten in dennenbomen. Afhankelijk van het soort den, zitten er zo’n 50 tot zelfs 100 pitjes in een dennenappel. De pijnboompitten die we in onze gerechten gebruiken zijn afkomstig van de dennenbomen uit China, Siberië, Afghanistan en Italië. Niet uit onze bossen in Nederland, dus! Om de zaden, oftewel de pijnboompitjes, uit de dennenappels te krijgen moeten deze eerst gedroogd worden. Dat duurt lang en is écht handwerk.

Waarom zijn pijnboompitten zo duur?  

Waarschijnlijk is het geen verrassing als we je vertellen dat pijnboompitten best wel prijzig zijn. Zo zijn de pitjes al snel meer dan 8 euro per 100 gram. In vergelijking met andere zaden, pitten en noten zijn pijnboompitten dan ook niet de meest goedkope optie, maar toch is de hoge prijs écht zo gek nog niet! De pijnboompitten worden namelijk met de hand geoogst, gedroogd en geschud. Dat maakt een pijnboompit een écht handmade product. En dat proef je, als je het ons vraagt.

Hoe gezond zijn pijnboompitten? 

Pijnboompitten zitten vol met goede voedingstoffen. Denk hierbij aan veel verschillende vitamines, vezels en mineralen. Vooral de grote hoeveelheid vitamine K, A en E maken een pijnboompit een gezonde keuze! Met de rijke smaak en textuur zijn pijnboompitten dan ook niet alleen een lekkere, maar ook een super gezonde toevoeging aan je maaltijd! Bovendien bevat een pijnboompit ook in verhouding veel onverzadigde vetzuren. Per 100 gram pijnboompitten, is zo’n 70 gram vet. Maar geen zorgen, deze vetten behoren tot gezonde vetten die je prima kunt toevoegen aan een voedzaam dieet. Net zoals andere zaden, pitten en noten is het natuurlijk wel altijd goed om de dagelijkse maximale hoeveelheid in de gaten te houden.

Welke recepten met pijnboompitten zijn lekker?

Als je jouw maaltijden nóg smaakvoller wilt maken, dan zijn pijnboompitjes ideaal! Met een licht harsachtige smaak is een pijnboompit ontzettend lekker in gerechten die afkomstig zijn uit de Italiaanse keuken, zoals pesto, pasta’s of salades. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden met pijnboompitten. Onderstaand vind je verschillende gerechten.

Andijviestamppot met ham

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar pijnboompitten zijn ook super lekker in andijviestamppot! Een win-win situatie als je gek bent op Nederlandse gerechten. Voor dit recept heb je aardappels, andijvie, melk, hamreepjes, cherrytomaatjes, een ui en een teentje knoflook nodig. Natuurlijk mogen de pijnboompitten en een snufje zout of peper niet ontbreken. Maak de stamppot zoals je gewend bent en voeg hier een scheut melk en snufje zout en peper aan toe. Vervolgens zet je een pan op het vuur en giet je een scheutje olie in de pan. Voeg hier een uitgeperst knoflook teentje aan toe, net zoals de gesneden cherrytomaten en ui. Meng na een paar minuutjes de andijvie met de aardappelpuree en hamreepjes én voeg het mengsel uit de pan toe. Serveer de andijviestamppot vervolgens met wat pijnboompitjes en jouw typisch Hollandse pot is klaar!

Carpaccio

Denk je aan carpaccio, dan denk je natuurlijk aan pijnboompitten! Voor dit recept heb je naast de carpaccio zelf, ook Parmezaanse kaas, rucola, truffelmayonaise en geroosterde pijnboompitten nodig. Verdeel de plakjes carpaccio over een bord en rooster de pijnboompitjes naar smaak in een pan. Voeg de rucola toe aan de carpaccio en doe er een beetje truffelmayonaise overheen. Heel easy, maar ontzettend lekker! Serveer de carpaccio op een mooi bord en voeg naar smaak zout en peper toe.

Bruschetta met sardientjes

Wil je een uitgebreid diner maken en ben je op zoek naar hét perfecte voorgerecht? Dan is dit recept echt iets voor jou! Voor dit gerechtje heb je aardig wat ingrediënten nodig, maar geloof ons; dat is het helemaal waard. Allereerst heb je natuurlijk pijnboompitten nodig, maar ook een venkelknol, ui, olijfolie, venkelzaad, chilivlokken, sardientjes, rozijnen, witte wijn of een glas water, zuurdesem brood, knoflook en een citroen. Ook kun je wat zout en peper toevoegen. Begin met een pan op het vuur en rooster de pijnboompitten bruin. Snijd de venkelknol in stukjes en snipper de ui. Pak vervolgens een grote koekenpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Doe daarna de venkelknol, ui, venkelzaad en de chilivlokken in een pan voor 10 minuten. Voeg vervolgens de sardientjes en rozijnen toe. Gebruik vervolgens de witte wijn of water en laat de sardientjes en venkel dit volledig opnemen. Wil je iets meer pit? Voeg dan wat chilivlokken aan het mengsel toe. Gril ondertussen het brood en snijd een teentje knoflook doormidden. Smeer dit licht uit over de broodjes en besprenkel dit met een beetje olijfolie. Voeg vervolgens het mengsel uit de pan toe aan de broodjes en rasp de citroen er boven. Garneer met het groen van de venkelknol en de heerlijke pijnboompitjes. 

Pijnboompitten bestellen? Ontdek het assortiment van De Kruidenbaron!

Heb je na dit artikel genoeg inspiratie gekregen en wil je graag vandaag nog pijnboompitten kopen? De pijnboompitten van De Kruidenbaron worden zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat elke hap de perfecte balans heeft tussen crunch en smaak! Of je ze nu aan je favoriete salade toevoegt of één van bovenstaande recepten uitprobeert. Bij bestellingen op werkdagen voor 15:00 verzenden we jouw pakket dezelfde dag nog. Bovendien profiteer je altijd van gratis verzending boven de € 35,- in Nederland, België en Duitsland. Heb je nog vragen over onze kruiden of specerijen? Onze klantenservice helpt je graag verder. We zijn iedere dag bereikbaar per telefoon +31180396467 of via de mail [email protected].

Guus van Herwaarden Geplaatst op 07/26/2022

Goedemorgen,

dat kan zeker, wellicht beter dat u ons even belt op 0180-396467 en vraagt naar Guus.

Corry Scheepens Geplaatst op 07/25/2022

Goeieavond,
Ik zou graag info willen voor de wederverkoop in België als dit mogelijk is.

Laat een reactie achter
Vergelijk producten0