Wat is steranijs en hoe gebruik je het?

Wat is steranijs en hoe gebruik je het?

4 reacties minuten lezen
Steranijs is een bijzonder specerij. De geur en smaak ervan doet sterk denken aan die van anijs, maar er is een wezenlijk verschil tussen steranijs en anijszaad. In deze blog willen we u graag meer vertellen over dit mooie ingrediënt dat u voor een veelvoud aan verschillende recepten kunt gebruiken. Lees dus gauw verder, dan vertellen we u er alles over!

Wat is steranijs precies?

Steranijs zoals u het kunt kopen is bruin van kleur. Dat komt omdat het de gedroogde vrucht is van een narcisachtige bloem. Deze bloem groeit aan de Illicium Verum bomen die veelal in Aziatische landen te vinden zijn. Omdat deze vruchten een grote hoeveelheid anethol bevatten ruiken ze sterk naar anijs. Bovendien hebben ze de vorm van een ster, waardoor de naam goed aansluit op hetgeen steranijs uiteindelijk is.

 

Hoe gebruik je steranijs

Steranijs wordt in ontzettend veel verschillende recepten gebruikt. Hieronder staan daar enkele voorbeelden van om u hier een goed beeld van te geven:

  • Edamame

Onrijpe sojaboontjes die volgens een traditioneel Japans recept worden bereidt: dat is edamame. Een zeer smakelijke toevoeging aan bijvoorbeeld een poké bowl, sushi of ander Aziatisch gerecht. 

  • Noodlesoep

Er zijn ontzettend veel verschillende variaties van noodlesoep. De gemeenschappelijke factor is dat het altijd bestaat uit in ieder geval een bouillon met daarin noodles. Steranijs kan een noodlesoepje extra lekker maken door de smaak net iets verder uit te diepen. 

  • Hachée

Het oer-Hollandse gerecht dat tjokvol zit met uien en lekker draadjesvlees wordt nog nét iets lekkerder met steranijs. De smaak is moeilijk te beschrijven, maar het is in ieder geval erg lekker!

Giftig broertje

De bomen waar steranijs aan groeit hebben een giftig broertje, de Illicium Anisatum, waarvan de steranijsjes zeer giftig zijn. In het verleden zijn hier weleens ongelukjes mee gebeurd, maar tegenwoordig weten de meeste mensen gelukkig dat de steranijsjes van de Anisatum niet eetbaar zijn.

Steranijs kopen? Dat kan bij de Kruidenbaron!

Wist u dat, volgens oude verhalen, het geluk brengt wanneer u een steranijsje vindt met meer dan 8 uiteinden? In sommige Aziatische landen is dergelijk bijgeloof heel normaal en zal men dan ook zeker een goede dag hebben wanneer er een dergelijk steranijsje wordt gevonden! Wanneer u graag steranijs wilt bestellen dan kunt u dat uiteraard doen bij de Kruidenbaron. Wie weet vindt u ook wel een anijsje met meer dan 8 uiteinden. Op dekruidenbaron.nl wordt ook steranijs gemalen aangeboden. Mocht u nog vragen hebben of meer willen weten over onze kruiden en specerijen, neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Guus van Herwaarden Geplaatst op 06/04/2021

Goedemorgen,
Onze excuses voor deze late reactie, wij krijgen pas hedenmorgen hier melding van.

Dat kan zeker op deze manier en dan bij voorkeur in een theezakje/zeefje zodat je geen stukjes in je thee krijgt.

Fijn weekend

Guus van Herwaarden Geplaatst op 06/04/2021

Goedemorgen,
Onze excuses voor deze late reactie, wij krijgen pas hedenmorgen hier melding van.
Je vraag kan je beter aan je huisarts voorleggen, wij kunnen en mogen je daar geen antwoord opgeven.
Fijn weekend.

Ada KLOOTWIJK Geplaatst op 05/22/2021

Hoe bereidt je de thee?
Dien je dan de sterren te breken in het hete water?

Thijs Geplaatst op 05/21/2021

Mag iemand met een noten- en versekruidenallergie steranijs eten?

Laat een reactie achter
Vergelijk producten0