Selderijblad gesneden
Selderijblad gesneden
Selderij is het zaad van een tweejarige struik uit de familie van de schermbloemigen en heeft een rozet met lange brede bladeren. In het tweede jaar vormt zich een ongeveer 1 meter hoge stengel met groen witte bloemetjes. De zaadjes zijn ovaal, licht bruin van kleur en hebben een bittere smaak die enigszins lijkt op die van nootmuskaat en peterselie. Voor 1 pond zijn 75.000 zaadjes nodig.
De Romeinen gebruikten het als smaakstof, maar associeerden het ook met ongeluk en de dood. De bladeren werden gebruikt bij het maken van een rouwkrans.
De blaadjes zuiveren het bloed. Zalf op basis van de blaadjes heeft een positieve uitwerking op schimmelinfecties. Het innemen van kleine hoeveelheden van de zaadjes verzacht de pijn van jicht, artritis en reuma.
Selderijblad is aromatisch en iets bitter. Toepassingen zijn onder andere in stamppotten, vleesgerechten maar denk ook eens aan mosselen, heerlijk gewoon.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM GESNEDEN SELDERIJBLAD
- Vochtgehalte max : 7,00 %
- Natriumgehalte* : 1.435 mg
- Totaal eiwitgehalte : 11,30 gram
Plantaardig eiwit : 11,30 gram - Totaal vetgehalte : 2,10 gram
Enkelvoudig onverzadigd vet : 0,40 gram
Meervoudig onverzadigd vet : 1,04 gram
Verzadigd vet : 0,55 gram - Totaal koolhydraatgehalte : 63,70 gram
- Disaccharides : 35,90 gram
- Voedingsvezel : 27,80 gram
- Energetische waarde : 375 kCal/ 1.575,0 kJ
- Allergenen: Selderij