• Vanillesuiker

Vanillesuiker

Fijne suiker gemengd met vanille. Suiker met de smaak van vanille wordt vaak gebruikt bij het bakken van cakes en ander gebak. Maar ook om bijvoorbeeld jam en ingemaakt fruit een extra smaakje mee te geven. Probeer het ook eens in rijstepap.
Dosering:
Doseer naar eigen smaak
Artikelnummer:
DKRB15621B
Levertijd:
Voor 15.00 uur besteld op werkdagen, de volgende werkdag bij u geleverd.
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Reviews:

bakje 100 gram €1,70
pot 250 gram €2,80
strooibus met 250 gram €3,95
zak 1 kilo €8,00


€1,70
Incl. btw

Vanillesuiker

Voor allergenen informatie, zie tabblad Product uitleg

Ingrediënten vanillesuiker :

  • vanilliesuikerpoedersuiker
  • vanille-aroma E102 E110

VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM  VANILLESUIKER

  • Totaal eiwitgehalte : Afwezig
  • Plantaardig eiwit : Afwezig
  • Totaal vetgehalte : Afwezig
  • Totaal koolhydraatgehalte : 99,35 gram
  • Voedingsvezel : Afwezig
  • Energetische waarde : 397 kCal/ 1.667,4 kJ



De vanille-orchidee levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum (het is een afrodisiacum).

Vanille is een smaakstof afkomstig uit de vruchten van de klimorchidee van het geslacht Vanilla. De naam komt van het Spaanse woord "vainilla", de verkleinde vorm van "vaina" (betekenis "schacht" of "peulschil"), oorspronkelijk het Latijnse "vagina" (betekenis "schede")
Vanillesmaakstof
De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum (het is een afrodisiacum). De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, hoewel die nu bijna overal tussen de keerkringen wordt gekweekt. Madagaskar is een van de grootste producenten van vanille.

De vruchten van de plant (die eruitzien als peulen, maar botanisch gezien eigenlijk bessen) worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak. De vanilline is daarvoor verantwoordelijk, een reukgevende stof die te zien is als fijne kristalnaaldjes (givre) op de buitenkant van het stokje. Wanneer een vanillestokje overlangs doormidden wordt gesneden, zie je binnenin kleine zaadjes, het zogenaamde vanillemerg. Zwart van kleur en zeer aromatisch. Vanille van zeer goede kwaliteit is Bourbonvanille, afkomstig van het eiland Réunion dat vroeger Bourbon heette.

Vanillesuiker is suiker met vanillesmaak. Meestal is deze smaak afkomstig van synthetische vanilline en zou dus eigenlijk vanillinesuiker moeten heten. Vanillesuiker kan echter ook van natuurlijke vanille worden gemaakt of van een mengsel van synthetische met (een beetje) echte vanille. Vanillesuiker wordt gemaakt door vanilline aan de suiker toe te voegen. In de combinatie met suiker wordt het aroma van vanille krachtiger.

Aangezien natuurlijke vanille veel meer aromastoffen bevat dan alleen vanilline is er een smaakverschil tussen vanillesuiker van vanilline of van vanillestokjes.
Vanillesuiker kan eenvoudig zelf worden gemaakt door 2 gram vanilline met 100 gram witte basterdsuiker te mengen. Vanillesuiker van vanillestokjes kan bereid worden door vanillestokjes samen met witte basterdsuiker in een pot te stoppen, na verloop van tijd zal de vanillegeur in de suiker trekken.

Bevat: Vanille
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen