Mosterdzaad: lekker scherp!

Mosterdzaad: lekker scherp!

0 reactie minuten lezen

Hoe pittig wil jij de mosterd hebben? Met mosterdzaad kan je alle kanten op. Bruin mosterdzaad is perfect voor mensen die van extra pittig houden. Heb je het liever wat milder? Kies dan voor de gele mosterdzaadjes. Of experimenteer bijvoorbeeld met honing, waarmee je mosterd een zoeter karakter geeft.

 

In dit kruidenblog geven we je een kijkje in de wereld van mosterdzaad.

 

Zo groeit mosterdzaad

We weten allemaal dat mosterd lekker smaakt bij een broodje kroket of een hotdog. Ook geven veel mensen hun boterham met kaas net dat beetje extra met mosterd. Helemaal terecht vinden wij, want bijna elk gerecht kan je een boost geven met mosterd. En wat dacht je van mosterdsoep, ook een favoriet in Nederland. Maar weet je ook aan welke plant we de smaakvolle mosterdzaden te danken hebben?

 

Het is de eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie waar de mosterdzaadjes van afkomstig zijn. Die mosterdplanten groeien in Europa, Noord-Afrika en Azië. In het voorjaar wordt er in het gematigde klimaat gezaaid. Daar vindt na de bloei de oogst plaats. De mosterdzaden hebben dan een grootte van ongeveer 0,5 tot 1 mm en zijn klaar voor gebruik. Verwar de mosterdplant trouwens niet met koolzaad, want de gele bloemen van beide planten lijken veel op elkaar.

 

Hoe je mosterd maakt met mosterdzaad

Oké, nu weten we waar mosterdzaad vandaan komt, maar dan hebben we nog geen eetbare mosterd. Daarvoor meng je gemalen mosterdzaden met azijn, water en zout. Naar wens kan je allerlei kruiden gebruiken. Wil je de mosterd iets zoeter van smaak hebben? Voeg dan wat suiker toe. Nog beter is honing: daarmee maak je jouw eigen honingmosterd.

 

Wist je dat de scherpe stoffen in mosterd vluchtig zijn, anders dan bij peper? Dat is de reden dat je neusslijmvliezen geprikkeld raken bij het eten van mosterd. Hoe donkerder het mosterdzaad is, des te groter dit effect zal zijn. Dit heeft te maken met een hoger gehalte aan olie in de zaden. Meer olie zorgt voor scherpere mosterdzaden.

 

Al vanaf de vierde eeuw voor Christus wordt mosterdzaad gebruikt. En gelukkig is mosterd vandaag de dag nog steeds populair. Mosterdzaad bestel je simpel en snel online bij De Kruidenbaron. Kies uit:

  1. Mosterdzaad geel heel
  2. Mosterdzaad bruin heel
  3. Mosterdzaad geel gemalen

 

Leef je uit met mosterdzaad!

 

Vergelijk producten0