De zaden van de Kruidenbaron

  • Geplaatst op
  • Door De Kruidenbaron

De zaden van De Kruidenbaron

Ook hebben we een ruim assortiment met zaden op voorraad, zo zijn er bijvoorbeeld :

Anijszaad kan ook gebruikt worden in dranken, zoals anijsmelk en verschillende alcoholische dranken.
Karwijzaad, de smaak van karwij/kummel ligt tussen komijn en dille. Het geeft smaak aan suddergerechten, (zuur)kool, soepen en sauzen of zelfs aan roggebrood. Doseer karwijzaad zelf naar smaak. Of gebruik eens wat karwijzaadjes in je thee. De anijsplant is een bloemdragende plant die behoort tot de schermbloemenfamilie. Anijs en anijszaad wordt gebruikt voor het aromatiseren van gerechten, dranken en dan zowel gewone alswel alcoholische dranken, daarnaast kan het ook een medicinale werking hebben.
Anijszaad heel per 100 gram
Komijnzaad en poeder is uitstekend toepasbaar in Mexicaanse of Indiase gerechten en ook in gerechten voor de grill of barbecue. Ook in curry’s, stoofschotels, chili, couscous of lamsvlees. Naar smaak doseren. Het geeft net dat beetje extra aan gerechten voor de grill of barbecue. Gebruik het ook in stoofschotels , couscous, chili, curry of lamsvlees, je zal er geen spijt van krijgen. Komijnzaad wordt ook gebruikt voor in de thee, waardoor je ook de zo kenmerkende smaak proeft en komijn helpt ook tegen winderigheid.


Komijnzaad heel per 100 gram
Maanzaad, in Europa wordt maanzaad toegevoegd aan brood, gebak en patisserie vullingen. Je kan het strooien zoals de krakende zaadjes boven op broodjes.
Eigenschappen van maanzaad zijn onder andere:

  • Helpt om een gezonde bloeddruk te houden, dit komt door de kalium
  • Draagt bij tot een goede stoelgang.
  • Ondersteunt de werking van de spieren door kalium en calcium
  • Helpt ook bij vermoeidheid.

Maanzaad per 100 gram
Mosterdzaad, kruidenpasta met meestal een scherpe smaak. Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker en zout.

Een standaard recept om zelf je mosterd te maken:

Neem 60 gram mosterdzaad 
Voeg daarbij 2,5dl vloeistof toe, dit kan zijn: water, bier, azijn, wijn of een combinatie hiervan.
Vervolgens stop je alles in pot die niet van metaal is en schud.
Laat dit 1 tot 2 dagen rusten.
Na deze periode kan je het geheel in de blender doen en vervolgens mixen tot de grofheid die jij wilt.
Voeg eventueel water toe indien nodig.
Laat nog enkele dagen rusten en ga daarna genieten van je heerlijke zelfgemaakte mosterd.

Mosterdzaad heel per 100 gram
Nigellazaad, in de keuken worden meestal geroosterde zaden gebruikt omdat deze een muskaatnootachtige smaak hebben. In de Indiase, Turkse, Perzische, Egyptische en Griekse keuken worden de zaden gebruikt om brood te versieren of gemalen om vlees te kruiden.

Zwarte komijn staat ook wel als nootmuskaatbloem en het is de bekendste soort van de Nigellafamilie.

Ondanks het zwarte komijn heet, heeft het helemaal niets te maken met de gewone komijn, die vroeger in elke kruidentuin voorkwam. 

Zwarte komijn wordt sinds de oudheid al gebruikt als geneesmiddel. Het plantendeel dat het meest wordt gebruikt zijn de zaden, vooral de olie die wordt gewonnen uit deze zaden. In het oude Egypte heeft men zwarte komijn gevonden dat was meegegeven in de graven van edelen. Enkel heel waardevolle zaken die nodig waren voor het hiernamaals werden uiteraard in deze graven gelegd, waaruit het belang van zwarte komijn blijkt.

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koningrijk gebruikt men het voor:

  • diabetes
  • remming van de groei van kankercellen 
  • verbetering van het immuunsysteem 
  • virale infecties 
  • psoriasis
  • astma

Zwarte Komijn (Nigellazaad) heel per 100 gram
Sesamzaad wordt zowel gepeld als ongepeld verkocht, vaak ook geroosterd. Ze worden gebruikt ter verfijning van brood en gebak. 
Men zegt dat sesamzaad goed is voor:

  • hoge bloeddruk
  • migraine
  • slapeloosheid tijdens de overgang
  • eczeem
  • botziekten
  • astma
  • leverproblemen
  • reuma 

 Sesamzaad gepelde per 100 gram